در این مطلب از درنا پی سی مگ به موضوع سرور چیست؟ 0 تا 100 معرفی انواع سرور به زبان ساده ( قلب تپنده اینترنت ) از سری مقالات مربوط به شبکه میپردازیم. منظور از سرور چیست : سرور یا Server یک مفهوم در دنیای کامپیوتر است که میتواند تعاریف مختلفی داشته باشد. اما در یک تعریف جامع منظور از سرور، سیستم هایی است که وظیفه سرویس دهی و ارائه خدمات به سایر سیستمهای دیگر را بر عهده دارند. سیستم هایی که از سرور خدمات دریافت میکنند، تحت عنوان خدمات گيرنده يا کلاینت (Client) شناخته میشوند اگر علاقه مندید که در مورد سرورها بیشتر بدانید و با انواع آنها آشنا شوید، در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
سرور (Server) در دنیای دیجیتالی امروز، در همه جا شنیده میشود، خصوصا در مکالمههای دنیای فناوری. برای بسیار از ما که در این دنیای دیجیتال زندگی میکنیم، این سوال پیش میآید که سرور چیست و چرا جزء حیاتی عصر مدرن محسوب میشود؟ در این راهنمای جامع، توضیح واضح و قابل فهمی درباره انواع سرور و کاربرد آنها و تفاوت آنها و راهنمایی برای بهترین خرید به شما ارائه میدهیم.
سرورها نقش مهمی در تکامل دنیای دیجیتال داشتهاند. اولین سرورها در دهههای ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ به دنیای ما وارد شدند. ابتدا با ظهور کامپیوترهای شخصی، سرورهای فایل برای اشتراکگذاری دادهها در شبکههای محلی مورد استفاده قرار گرفتند. سپس تولد اینترنت، انواع سرورهای وب را به ارمغان آورد و میزبانی و دسترسی جهانی وبسایتها را امکان پذیر کرد. پس از مدتی، سرورهای اپلیکیشن و انواع سرور دیتابیس متولد شدند که مسیر رشد دیجیتال را در دنیا هموار کردند.
اولین سرور در اینترنت دارای اهمیت تاریخی است. کامپیوتر NeXT تیم برنرز لی به عنوان این سرور پیشگام در سال ۱۹۹۱ عمل کرد. این کامپیوتر در آزمایشگاه Cern، میزبان اولین وبسایت شبکه جهانی وب بود. امروزه، سرورها هممسیر با با پیشرفتهای فناوری، خدمات متنوعی ازجمله محاسبات ابری و محاسبات لبهای (Edge Computing) ارائه میدهند. این خدمات، منجر به توسعه راهحلهای مقیاسپذیر و کارآمدی میشود که در شکلهای گوناگون از اجرای الگوریتمهای هوش مصنوعی گرفته تا تامین انرژی دستگاههای اینترنت اشیا آنها را میبینیم.
سرور چیست؟
یک کامپیوتر خانگی هم که سیستمهای دیگر به آن متصل هستند و خدمات دریافت میکنند، یک سرور به شمار میآید. در حقیقت تنها تفاوت آن با سایر کامپیوترهای خانگی امکان اتصال آن به شبکه و ارائه خدمات به سایر سیستمها است. این کار به کمک برنامهها و تنظیماتی که بر روی آن پیاده شده اند، امکان پذیر میشود. برای مثال زمانی که شما سایتهای مختلفی را در مرورگر خود وارد میکنید و به استفاده از خدمات آنها میپردازید، در واقع شما نقش سرویس گیرنده یا همان کلاینت را بازی میکنید.
همچنین سیستمی هایی که تحت شبکه به شما این خدمات را ارائه میکنند، سرور یا سرویس دهنده نام دارند. بنابراین شبکه جهانی اینترنت بر پایه ارتباط میلیونها سرور و سرویس گیرنده شکل گرفته است که روز به روز به تعداد آنها افزوده میشود. معمولا منظور از سرور به صورت عامیانه، به مفهوم آن در زمینه وب هاستینگ اشاره دارد. در زمینه وب هاستینگ، سرور معمولا یک ابر رایانه است که به لحاظ سخت افزاری از سیستمهای معمولی بسیار قدرتمندتر است.
همچنین این رایانهها همیشه متصل به شبکه جهانی اینترنت و در دسترس خواهند بود. اینگونه سرورها فضای مورد نیاز برای ذخیره اطلاعات مربوط به وب سایتها و سایر نرم افزارهای تحت وب را فراهم میسازند. بنابراین کاربران قادر خواهند بود همیشه به اطلاعات این سایتها و نرم افزارها دسترسی داشته باشند.
بیایید مفهوم سرور را به زبان ساده و روزمره تجزیه کنیم. در یک مثال ساده، سرور مانند کتابدار اینترنتی است. درست همانطور که یک کتابدار کتابهایی را برای دسترسی کاربران ذخیره و سازماندهی میکند، سرور نیز اطلاعات دیجیتالی را برای دسترسی دستگاههای شما ذخیره و مدیریت میکند.
تصور کنید وارد یک کتابخانه میشوید و به دنبال کتاب خاصی میگردید. کتابدار با آگاهی از فهرست کتابخانه و محل قرارگیری هر کتاب، کتاب را برای شما پیدا میکند. به روشی مشابه، یک سرور به درخواستهای دیجیتالی شما پاسخ میدهد، چه بارگذاری یک صفحه وب باشد یا ارسال ایمیل یا پخش ویدئو.
سرور Server اساسا یک کامپیوتر بسیار قدرتمند بوده که به گونهای طراحی شده است که قابل اعتماد، سریع و در دسترس ۲۴ ساعته باشد. بنابراین میتواند به طور کارآمد به چندین کاربر یا دستگاه به طور همزمان سرویس دهد. سرورها انواع مختلف محتوا مانند صفحات وب، اسناد، ویدئوها و موارد دیگر را ذخیره و ارائه کرده و آن را به بخشی از تجربیات آنلاینما تبدیل میکند.
در این مقاله از بلاگ درنا پی سی (درنا پی سی مگ)، به نحوه عملکرد سرورها، ویژگیهای آنها و وظایف بیشماری که برای راحتی زندگی دیجیتالی ما انجام میدهند، عمیقتر خواهیم پرداخت.
تعریف سرور در سایت تک تارگت به زبان انگلیسی:
A server is a computer program or device that provides a service to another computer program and its user, also known as the client. In a data center, the physical computer that a server program runs on is also frequently referred to as a server.
سرور یک برنامه یا دستگاه کامپیوتری است که خدماتی را به برنامه کامپیوتری دیگر و کاربر آن که به عنوان کلاینت نیز شناخته می شود، ارائه می دهد. در یک مرکز داده، کامپیوتر فیزیکی که یک برنامه سرور روی آن اجرا می شود نیز اغلب به عنوان سرور نامیده می شود.
سرور چطور کار میکند؟
اکنون که بهطور کلی میدانیم server چیست و چه کاربردهایی دارد، بیایید نحوه عملکرد آن را بررسی کنیم. سرورها بر اساس یک اصل اساسی به نام «مدل کلاینت-سرور» (Client-Server) عمل میکنند. این مدل را به عنوان یک مکالمه بین دو طرف تصور کنید: شما یا همان مشتری و سرور. در تعریف سرور با مدل، چند اتفاق رخ میدهد.
اگر پس از آشنایی با مفهوم اولیه، اکنون این سوال را دارید که کار سرور چیست و چطور به کاربر خدمات میدهد، ابتدا مفهوم درخواست و پاسخ (برای هر کاری مثلا خرید یا سوال پرسیدن) را فرض کنید و ادامه مطلب را بخوانید.
۱. درخواست و پاسخ (Request and Response)
وقتی آدرس یک وبسایت را در مرورگر خود تایپ میکنید یا ایمیلی ارسال میکنید، دستگاه شما به عنوان کلاینت یا مشتری عمل میکند. با ارسال یک درخواست، مکالمه با سرور را آغاز میکند. این درخواست را به عنوان یک سوال یا درخواست اطلاعات خاص در نظر بگیرید.
۲. نقش سرور
سرور به عنوان کتابدار آگاه، درخواست شما را دریافت و پردازش میکند. میداند که اطلاعات درخواستی را در مجموعه بزرگ اطلاعات و دادههای خود کجا پیدا کند.
۳. تحویل
شاید مهمترین بخش پاسخ به سوال کار سرور چیست، در این فرایند باشد. هنگامیکه سرور دادههای درخواستی را پیدا میکند، با ارسال آن به دستگاه شما پاسخ میدهد. این پاسخ میتواند یک صفحه وب، یک ایمیل، یک فایل ویدیویی یا هر محتوای دیجیتال دیگری باشد.
۴. نمایش
سپس دستگاه شما دادههای دریافتی را نمایش میدهد. درنتیجه شما میتوانید دادهها را بخوانید، تماشا کنید یا با آنها تعامل داشته باشید. کل این فرآیند در عرض چند ثانیه اتفاق میافتد.
به عنوان مثال، روند پخش یک فیلم در تلویزیون هوشمند خود را در نظر بگیرید. وقتی فیلمی را انتخاب میکنید، تلویزیون شما به مشتری تبدیل میشود و درخواستی را به سرور فیلم ارسال میکند. سرور، مانند یک اپراتور ماهر، فیلم را در همان لحظه پیدا و به تلویزیون شما ارسال میکند.
اما سرورها فقط به فیلمها و صفحات وب محدود نمیشوند. آنها زیرساخت خدمات دیجیتال بیشماری، از بانکداری آنلاین گرفته تا شبکههای اجتماعی را تقویت میکنند و تضمین میکنند که با هر کلیک، لمس یا هر فعالیت دیگر شما در اینترنت، اطلاعات درست دریافت میکنید.
سرور را میتوان قلب تپنده دنیای اینترنت دانست. انواع سرور، کامپیوترهای فیزیکی یا مجازی هستند که برای خدمترسانی هرچه بیشتر شامل ذخیره، پردازش و ارائه اطلاعات در سرویسهای آنلاین از وبسایت و وب اپلیکیشن تا سرویس ایمیل و بازی، بهینهسازی شدهاند.
ویژگیهای سرور چیست؟
سرورها دارای چندین ویژگی کلیدی هستند که آنها را از کامپیوترهای معمولی متمایز میکند. این ویژگیها ستون فقرات قابلیت اطمینان و کارایی آنها هستند:
۱. قابلیت اطمینان (Reliability)
سرورها برای عملکرد بدون وقفه طراحی شدهاند. آنها از قطعات حرفهای پردازشی، منابع تغذیه پشتیبان و مکانیزمهای مقابله با قطعی (Failover) برای به حداقل رساندن خرابی اطلاعات یا ارتباط استفاده میکنند. این قابلیت اطمینان تضمین میکند که خدمات حیاتی در دسترس باقی میمانند.
۲. مقیاسپذیری (Scalability)
سختافزار و نرمافزار سرور را میتوان به راحتی برای مدیریت حجم کاری بسیار زیاد، مقیاسدهی کرد. با افزایش تقاضای کاربران، سرورها میتوانند کاربران و دادههای بیشتری را بدون به خطر انداختن عملکرد در خود جای دهند.
۳. امنیت
امنیت سرورها در درجه اول اهمیت قرار دارد. سرورها از اقدامات امنیتی قوی برای محافظت از دادهها در برابر دسترسی غیرمجاز و حملات سایبری استفاده میکنند. فایروالها (Firewall)، رمزگذاری (Cryptography) و سیستمهای تشخیص نفوذ، تنها چند لایه دفاعی مرسوم سرورها هستند.
۴. دسترسی همیشگی (Accessibility)
سرورها به طور مداوم، ۲۴ ساعت شبانه روز و ۷ روز هفته کار میکنند. این در دسترس بودن ثابت، برای همه کسبوکارهای آنلاین، حیاتی است.
۵. اتصال پرسرعت
سرورها مجهز به اتصالات اینترنتی سریع برای انتقال سریع دادهها به مشتریان هستند. این امر حداقل تاخیر را در ارائه محتوا تضمین میکند. این ویژگیها، سرورها را به قلب تپنده دنیای دیجیتال تبدیل میکند.
انوع سرورها از نظر ارتباطی
پس از اینکه دانستیم سرور چیست ، میخواهیم با انواع سرورها از نظر نوع ارتباطی آشنا شویم. اگر سرور وظیفه ارائه خدمات را فقط به سیستمهای محدودی داشته باشد، آن را سرور تحت شبکه مینامیم. بر این اساس این سرورهافقط در یک شبکه داخلی و خصوصی فعال هستند. پس سیستمهای موجود در این شبکه توسط این سرور مدیریت میشوند و نیازها و سرویسهای خود را دریافت میکنند.
این سرورها معمولا برای مجموعههای ادارای و شرکتها استفاده میشوند. برای مثال معمولا دانشگاه ها، از شبکه داخلی برای ارائه خدمات مختلف به کارمندان و دانشجویان خود استفاده میکنند. همچنین در گیم نتها معمولا یک سیستم به عنوان سرور در شبکه داخلی عمل میکند.
از طرفی دیگر اگر سرورهای یک شبکه از طریق شبکه جهانی اینترنت با سایر سیستمهای دیگر ارتباط برقرار کنند، به آن ها سرورهای اینترنتی میگویند. سرورهای اینترنتی در حقیقت ابر رایانه هایی همیشه روشن و قدرتمند هستند، که در تمام طول روز در حال خدمات رسانی میباشند. سرورهای اینترنتی از نظر عملکرد و نوع به دستههای مختلفی تقسیم بندی میشوند. مهمترین فاکتور و ویژگی سرورهای اینترنتی امنیت و پایداری آنها است.
سرور اینترنتی با استفاده از ویژگی Nameserver از یکدیگر متمایز میشوند. Nameserver نام اختصاصی هر سرور در فضای اینترنت است. Nameserverها را میتوانیم در دنیای واقعی، مشابه کد ملی افراد بدانیم. سرورهای اینترنتی در تمام کسب و کارهایی که بر بستر اینترنت فعالیت میکنند، مورد استفاده قرار میگیرند. برای مثال سایت درنا پی سی را در نظر بگیرید. تمام اطلاعات سایت از جمله رابط کاربری، اطلاعات مربوط به کاربران، ویدئوهای آموزشی و تقریبا هر آنچه در بستر از درنا پی سی قابل مشاهده است در سرورهای اینترنتی نگه داری میشوند.
انوع سرورها از نظر کاربرد
سرورها انواع مختلفی دارند که هر یک از آنها برای کاربردی به خصوص ایجاد شده است. این سرورها کارهای مختلفی را انجام میدهند از جمله خدمات ایمیل، ویدئو، میزبانی وب سایتها و… برخی از پرکاربردترین انوع سرورها از نظر کاربرد عبارتند از :
- File Server : از این سرورها برای ذخیره فایلها استفاده میشوند و وظیفه دارند که این اطلاعات را از طریق شبکه در اختیار کلاینتها قرار دهند. این سرورها پایه ایترین و قدیمیترین سرورهای استفاده شده در حوزه شبکه هستند.
- Game Server : یک سرور بازی سروری است که تمام وقایع در یک بازی ویدیویی چند نفره در آن اتفاق میافتند. افرادی که قصد دارند به صورت چند نفره بازی کنند باید به یکی از این گیم سرورها متصل شوند. گیم سرورها به دو دسته گیم سرورهای شبکه داخلی و گیم سرورهای اینترنتی تقسیم میشوند.
- Database Server : سرور پایگاه داده به سروری میگویند که پایگاه داده ای را که کلاینتها یا سیستمهای تحت شبکه از آن استفاده میکنند، در اختیارشان قرار میدهد. تمامی اطلاعات دیتابیسدر این سرور به ذخیره سازی و پردازش میشوند.
- Application Server : این سرور نوع خاصی از سرور پایگاه داده است. با این تفاوت که نرم افزاری هم که کلاینتها از آن استفاده میکنند مانند دیتابیس در سرور نصب شده است.
- Web Server : از سرورهای وب برای میزبانی سایتها استفاده میشود. این سرورها وظیفه دارند که دادههای مربوط به یک سایت را ذخیره و به مرورگر وب کاربران در سراسر شبکه وب ارسال کنند.
- Mail Server : همانطور که از نام این سرورها مشخص است هدف از ایجاد و بکارگیری آنها ارسال ایمیل به کاربران است. ایمیل سرورها برای مدیریت کارهای مربوط به ایمیلها از سرویسهای ایمیل یا Web mailها استفاده میکنند.
- Proxy Server : از این سرور به عنوان یک رابط میان سرور اصلی و کلاینت استفاده میشود. روش کار این سرورها مانند VPNهای شخصی است. یعنی پس از این که این سرور اطلاعات را بررسی کرد، آنها را به سرور اصلی منتقل میکند.
- Audio/Video Server : این سرورها محتوای چند رسانه ای را برای وب سایتها فراهم میکنند و به کاربران اجازه میدهند که محتوای چند رسانه ای را پخش و یا دریافت کنند.
۱. وب سرور چیست (Web Server)
این سرورها میزبان وبسایتها هستند. وب سرور هنگام نوشتن آدرس یا همان URL صفحات وب، صفحه مرتبط را به مرورگر شما تحویل میدهند. Apache و Nginx، معروفترین نرمافزارهای وب سرور هستند.
۲. سرور ابری چیست (Cloud Server)
تصور کنید یک کتابخانه مجازی با فضای قفسه بینهایت دارید. سرورهای ابری مشابه این تعریف هستند. به بیان دیگر، سرور ابری یک کامپیوتر مجازی بسیار بزرگ است که از اتصال چندین سرور ساخته میشود. از ارائهدهندگان بزرگ خدمات سرور ابری میتوان به Amazon Web Services (AWS) ،Microsoft Azure و Google Cloud اشاره کرد. این توضیح فقط یک مثال عینی برای پاسخ به «سرور ابری چیست؟» است.
۳. سرور اختصاصی چیست (Dedicated Server)
درادامه بررسی انواع سرور میخواهیم یک توضیح مختصر و مفید برای پرسش «سرور اختصاصی چیست؟» ارائه دهیم. این نوع از سرورها را شبیه به کتابداران خصوصی در نظر بگیرید. هنگامیکه سرور اختصاصی را اجاره میکنید، کاملا به منابع آن دسترسی انحصاری دارید. کنترل کامل این کامپیوتر حرفهای به شما داده میشود و میتوانید انواع سرویسها را روی آن اجرا کنید. سرورهای اختصاصی برای وبسایتها و اپلیکیشنهای پربازدید، ایدهآل هستند.
۴. سرور مجازی چیست (Virtual Private Server)
در پاسخ به پرسش «سرور مجازی چیست؟»، کتابخانهای را با قفسههای متحرک تصور کنید که میتواند با نیازهای شما سازگار شود. سرورهای مجازی روی سختافزار فیزیکی ساخته میشوند و بهنوعی منابع آن را به اشتراک میگذارند. البته هر سرور به طور مستقل عمل میکند. سرور مجازی برای بسیاری از کسبوکارهای کوچک و متوسط مناسب است.
۵. سرور میکروتیک (MicroTik)
MikroTik یک شرکت مستقر در کشور لتونی است که سختافزار و نرمافزار شبکه، از جمله روترها، سوئیچ ها و لوازم سرور را توسعه میدهد. «سرور MikroTik» معمولاً به سروری اطلاق میشود که سیستم عامل RouterOS MikroTik را اجرا میکند. این سیستمعامل برای مسیریابی، سوئیچینگ و مدیریت ترافیک شبکه طراحی شده است. سرور MikroTik معمولاً در طیف گستردهای از شبکهها مانند شبکههای خانگی، مشاغل کوچک تا متوسط و حتی توسط ارائه دهندگان خدمات اینترنتی (ISP) برای کارهای مختلف مرتبط با شبکه استفاده میشوند.
۶. سرور ماینینگ
سرور ماینینگ کریپتو یا رمزارز یک سرور تخصصی بوده که برای تایید تراکنشهای رمزارز و کسب پاداش یا همان ماینینگ (Mining)طراحی شده است. این سرورها معمولاً از پردازندههای گرافیکی قدرتمند یا ASIC، مادربرد، PSU، خنککننده و نرمافزار استخراج تشکیل شدهاند. سرور ماینینگ به دلیل ماهیت منابع فشردهای که دارند، برای کارکرد موثر به قدرت و خنککننده قابل توجهی نیاز دارند. ماینرها می توانند به صورت جداگانه کار کنند یا به استخرها بپیوندند تا شانس خود را برای کسب پاداش افزایش دهند.
۷. دیگر انواع سرور از نظر کاربرد
دستهبندی انواع سرور بسته به کاربرد، سیستمعامل، محل نگهداری سرور، نوع ارائه خدمات و بسیاری موارد دیگر، میتواند بسیار گسترده باشد. مواردی که در بالا گفتیم، برخی از پرکاربردترین انواع سرور و گزینههای مرسوم هستند.
از انواع دیگر میتوان به میل سرور اشاره کرد که برای مدیریت ارسال و دریافت ایمیل سازمانی یا انبوه کاربرد دارد. میل سرور میتواند یک سرور فیزیکی یا مجازی مرسوم باشد که با نصب اپلیکیشن مخصوص، به سرور ایمیل تبدیل شده است.
انواع کارت گرافیک در یک نگاه. اینجا بخوانید
سرور بورس هم از انواعی است که شاید در جستوجوها به آن برخورد کرده باشید. سرور بورس هم ویژگی خاصی ندارد و اغلب یک سرور مجازی است که برای معامله در بازارهای مالی و کریپتو با آی پی سرور ثابت، بهینه شده است.
سرور دیتابیس نوعی دیگر از سرور است که میتواند بهصورت فیزیکی اختصاصی یا با مجازی سازی پیکربندی شود. سرور دیتابیس برای مدیریت اختصاصی پایگاههای داده بهینه شده است. جدا بودن سرور دیتابیس از سرور اصلی یک وبسایت یا اپلیکیشن، مدیریت و کنترل بهتر پایگاههای داده را به همراه دارد.
بررسی تفاوت بین سرور ابری و سرور مجازی
اکنون که میدانیم انواع مختلف سرور چیست و برای چه کاربردهایی استفاده میشود، بیایید تفاوت بین دو نوع متداول آنها را هم بهتر بشناسیم: سرورهای ابری و سرورهای مجازی. در حالی که این دو نوع سرور شباهتهای زیادی دارند، اما برای اهداف متفاوتی استفاده میشوند.
۱. سرور ابری چه ویژگیهایی دارد؟
سرورهای ابری ابرقهرمانهای انعطافپذیری و مقیاسپذیری در دنیای سرور هستند. این سرورها هم با مجازیسازی (Virtualization) ساخته میشوند، اما با سرورهای مجازی تفاوتهای زیادی دارند. ویژگیهای کلیدی سرورهای ابری عبارتند از:
۱. انعطاف پذیری منابع: سرورهای ابری در مراکز داده (Datacenter) بزرگ در یک مرکز یا چند مرکز در نقاط متعدد، میزبانی میشوند. شما بهراحتی میتوانید هستههای CPU، حافظه و منابع ذخیرهسازی این سرورها را برای برآورده کردن نیازهای مختلف خود کاهش یا افزایش دهید کنید. مثل این است که فضای قفسه کتابخانه خود را به گونهای سفارشی کنید که تعداد کتابهای بیشتری یا کمتری داشته باشد.
۲. پرداخت به مقدار نیاز یا Pay-as-You-Go: ارائهدهندگان سرور ابری معمولاً بر اساس یک مدل پرداخت با شما کار میکنند. شما فقط برای منابعی که استفاده میکنید هزینه میپردازید. این مدل برای کسبوکارهایی که بار کاری نوسانی را تجربه میکنند مقرون به صرفه است. به این فکر کنید که فقط زمانی که به فضای کتابخانه بیشتری نیاز دارید، اجاره را پرداخت کنید.
۳. دسترسی سریعتر در سطح جهانی: ارائهدهندگان سرورهای ابری همیشه مراکزدادههایی در سراسر جهان دارند و برای ساختار سرور ابری از سرورهای مختلفی در سرتاسر جهان استفاده میکنند، پس شما با داشتن یک سرور ابری مطمئن میشوید که بخشی از سرور ابری شما به کاربرانتان نزدیک است. درنتیجه تاخیر در ارائه داده کاهش پیدا میکند و عملکرد بهتری را میبینید.
۴. افزونگی و قابلیت اطمینان (Redundancy and Reliability): ارائهدهندگان خدمات ابری، مکانیسمهای افزونگی (یعنی بکارگیری چند سرور پشتیبان) و جلوگیری از خرابی را برای اطمینان از در دسترس بودن بالا ارائه میدهند. اگر یک سرور از کار بیفتد، سرویسهای شما بهطور خودکار به سرور دیگری تغییر میکنند، مانند داشتن چندین کتابدار در حالت آماده به کار.
۲. سرور مجازی چه ویژگیهایی دارد؟
در مقابل، سرورهای مجازی بیشتر شبیه قفسههای کتاب در یک کتابخانه هستند. آنها از یک سرور فیزیکی واحد مشتق میشوند، اما استقلال خود را حفظ میکنند، یعنی مثل یک ویژگیهای کلیدی سرورهای مجازی عبارتند از:
۱. اشتراکگذاری منابع: سرورهای مجازی روی یک کامپیوتر سرور فیزیکی کار میکنند، اما از یکدیگر جدا هستند. این استفاده کارآمد از منابع سخت افزاری را میتوان با به اشتراک گذاشتن یک فضای کتابخانه بزرگ در حالی که بخش تعیین شده خود را در اختیار دارید مقایسه کرد.
۲. کارایی هزینه: مجازیسازی به چندین سرور مجازی اجازه میدهد تا در یک سرور فیزیکی واحد وجود داشته باشند و هزینههای سخت افزاری را کاهش میدهد. این رویکرد، شبیه به تقسیم هزینه نگهداری یک فضای کتابخانه با سایر مراجعان است.
۳. ایزوله بودن یا Isolation: هر سرور مجازی به طور مستقل و با منابع اختصاصی خود عمل میکند. به بیان دیگر، فشار روی یکی از سرورهای مجازی، ضربهای به دیگر سرورهای مجازی موجود روی کامپیوتر اصلی نمیزند.
۴. سفارشیسازی (Customization): سرورهای مجازی را میتوان با تخصیص منابع متناسب با نیازهای خاص تنظیم کرد. مثل این است که کتابها را در قفسه کتابخانه خود مرتب کنید تا مطابق میل شما باشد.
در نهایت تفاوت سرور ابری و مجازی در این است که، سرور ابری مقیاسپذیری دارد چرا که از چند سرور فیزیکی مادر در یک فضای ابری، تغذیه میکند و میتواند منابع سختافزاری خود را بیشتر از سرور مجازی افزایش دهد.
سرور مجازی مشتق شده از یک کامپیوتر سرور فیزیکی است پس سقف منابع آن هم در منابع همان یک سرور فیزیکی محدود میشود.
اما اگر سقف منابع سرور فیزیکی برایتان مناسب باشد میتوانیدسرور مجازی را انتخاب کنید، اما اگر فکر میکنید به منابع بیشتری نیاز خواهید داشت، مثلا ممکن است تا چندوقت دیگر مخاطبان سایتتان افزایش پیدا کند، سرور ابری انتخاب بهتری است.
درک تفاوتهای بین این انواع سرور به سازمانها این امکان را میدهد که در هنگام انتخاب زیرساخت مناسب برای نیازهای خود تصمیمات آگاهانه بگیرند.
آشنایی با انواع پاور های کامپیوتر.اینجا بخوانید
کاربرد سرورها
سرورها قهرمانان گمنام دنیای دیجیتال هستند که به طور خستگیناپذیر در پشت صحنه کار میکنند. آنها برای ارائه انواع خدمات بهینهسازی شدهاند. در اینجا فقط چند نمونه از خدمات و کاربرد سرورها را میخوانید:
۱. میزبانی وبسایت
هر وبسایتی که بازدید میکنید، روی یک وب سرور میزبانی میشود. این سرورها که به نام سرور سایت هم شناخته میشوند، صفحات وب، تصاویر و سایر محتوای سایت را ذخیره و به کاربران در سراسر جهان ارائه میکنند.
۲. خدمات ایمیل
وقتی ایمیلی ارسال میکنید، این ایمیل از سرور ایمیل یا همان میل سرور ذخیره و ارسال میشود. این سرورها مدیریت تحویل پیامهای شما را از طریق اینترنت برعهده دارند.
۳. فضای ذخیرهسازی ابری
سرویسهایی مانند Google Drive و Dropbox برای ذخیره و همگامسازی (Sync) فایلهای شما در انواع دستگاهها، به سرورهای ابری متکی هستند.
۴. پخش و استریم ویدیو
سرورها در پلتفرمهای قدرتمند پخش ویدیو مانند نتفلیکس و یوتیوب نقش حیاتی دارند. پیادهسازی و مدیریت حرفهای این سرورها، پخش ویدیویی روان را برای میلیونها کاربر به طور همزمان تضمین میکند.
۵. بازی
سرورهای بازی یا گیم سرور، بهصورت ویژه برای پردازش و ارسال انبوه دادهها بهینهسازی شدهاند. این کامپیوترهای قدرتمند، تجربه بازی آنلاین را آسانتر میکنند. گیم سرور میتواند یک کامپیوتر سرور مانند سرورهای دیگر باشد یا با ارتقاء امکانات سختافزاری مانند گرافیک و رم سرور، مخصوص اجرای بازیها پیکربندی شود.
از کجا متوجه بشویم گوشی موبایل ما هک شده است یا خیر؟ اینجا بخوانید.
تفاوت سرورها با کامپیوترهای معمولی
سرورهای حرفه ای از ابعاد مختلفی با کامپیوترهای خانگی و معمولی تفاوت دارند. به صورت کلی برخی از این تفاوتها را میتوان به صورت زیر بیان کرد:
- سخت افزارهایی که برای سرورها استفاده میشوند، با سیستمهای خانگی متفاوت هستند.
- سرورها در طول شبانه روز به کامل روشن و در دسترس هستند.
- سرورها نیاز به ابزارها کنترلی از جمله موس، کیبورد و… ندارند.
- برای جلوگیری از به خطر افتادن امنیت سرورها، از آنها در محل هایی به نام دیتاسنتر (Datacenter) نگهداری میشود.
- معمولا سرورها در محفظههای خاصی نگهداری میشوند که به آنها رک یا Rack میگویند.
- مجموعه ای از این رکها در قفسه هایی به نام کیج (Cage) قرار میگیرند.
- معمولا در دیتاسنترها تیم هایی مختصص برای مدیریت سرورها مستقر هستند تا در صورت هرگونه مشکلی، آن را به سرعت برطرف کنند.
سیستم عاملهای سرور
نوع نرم افزار و سیستم عامل مورد استفاده در سرورها میتواند متفاوت باشد. انتخاب نوع سیستم عامل و نرم افزارهایی که بر روی سرور نصب شده اند به اهداف و نیازهای مورد نظر مدیران سایتها و سایر کسب و کارها بستگی دارد. سیستم عاملها و نرم افزارهایی که استفاده از آنها در سرورها رایجتر است، عبارتند از :
- سیستم عامل لینوکس : تمامی توزیعات لینوکس قابلیت نصب بر روی سرورها را دارند .توزیعهای لینوکس مانند CentOS، سرور اوبونتو و لینوکس Red Hat Enterprise از مشهورترین انواع لینوکسی سرور هستند که به دلیل ثبات و امنیت، شهرت زیادی دارند. سرور لینوکس از محبوبترین انواع سرور است که در اغلب وبسایتها و اپلیکیشنها استفاده میشود. اگر بخواهیم بگوییم که مزیت استفاده از سرور لینوکس چیست، باید به این نکته اشاره کنیم که این نوع سیستمعامل در سرور به شما امکان میدهد در جهات مختلف آن را اصلاح کنید؛ اما این موضوع را نیز باید بدانید که یادگیری نحوه استفاده از آن کمی دشوار است؛ زیرا در این سیستمعامل تمام دستورها بهشکل خط فرمان است.
- سیستم عامل ویندوز : تمامی ورژنهای ویندوز از قابلیت نصب بر روی سرورها پشتیبانی میکنند .ویندوز انتخاب دیگری است که در بسیاری از سرورها استفاده میشود. سیستم عامل ویندوز سرور مایکروسافت، یک انتخاب محبوب برای اپلیکیشنها و وبسایتها و سرویسهایی است که با تکیه بر سرویسهای مایکروسافت توسعه داده شدهاند. مثلا اغلب وبسایتهای توسعهیافته با ASP، از سرور ویندوز استفاده میکنند. اگر بخواهیم در یک جمله بگوییم که مزیت استفاده از سرور ویندوز چیست، باید به سادگی استفاده از رابط کاربری آن و نیازنداشتن به دستورهای خط فرمان اشاره کنیم.
- نرم افزارهای مجازی ساز : در برخی از سرورها از نرم افزارهای مجازی ساز مانند Vmware ESX استفاده میشود.
-
سرور یونیکس (UNIX)
اگرچه این سیستم عامل امروزه کمتر رایج است، اما سیستم عامل های مبتنی بر یونیکس مانند FreeBSD و AIX هنوز در برخی سرورهای خاص جای خود را دارند.
نقشها و ویژگیهای سیستم عامل سرور
سیستم عامل سرور با نقشها و ویژگیهای خاص متناسب با وظایف سرور مجهز شدهاند. این نقشها میتواند شامل موارد زیر باشد که برای هرکدام، نرمافزار مخصوص روی سرور نصب میشود:
- فایل سرور (File Server): برای ذخیره و اشتراکگذاری فایلها در شبکه استفاده میشود. سرور file اغلب دارای هارد سرور با حجم و سرعت بالا است و نرمافزارهایی برای مدیریت دسترسی به فایلها دارد.
- وب سرور: این سرویس برای میزبانی وبسایتها و وب اپلیکیشنها بهینهسازی شده است. وب سرور یا سرور سایت اغلب با نرمافزارهایی مانند Apache یا Nginx کار میکند.
- سرور پایگاه داده: طراحی شده برای مدیریت کارآمد پایگاه های داده (Database)، تضمین بازیابی سریع دادهها و یکپارچگی دادهها.
امکانات امنیتی سیستم عامل سرور
امنیت در محیطهای سرور بسیار مهم است، زیرا آنها اغلب دادهها و سرویسهای حساس را مدیریت میکنند. سیستم عامل های سرور دارای ویژگی های امنیتی قوی هستند، از جمله:
- فایروال: محافظت در برابر دسترسی غیرمجاز.
- رمزگذاری: رمزنگاری دادهها در حین انتقال و ذخیرهسازی.
- کنترل دسترسی: مجوزهای کاربر را مدیریت کرده و دسترسی به منابع حساس را محدود میکند.
مجازی سازی سرور چیست؟
مجازی سازی سرور یک فناوری مدرن بوده که نحوه استفاده و مدیریت سرورها را متحول کرده است. این فناوری مانند داشتن یک کتابدار جادویی است که میتواند فضای کتابخانه را به طور یکپارچه تقسیم یا بزرگتر کند تا نیازهای مشتریان مختلف را برآورده کند.
در اصل، مجازی سازی سرور شامل ایجاد چندین سرور مجازی روی یک یا چند سرور فیزیکی است. در پاسخ به این سوال که سرور فیزیکی چیست به تعریف ساده میتوان گفت سرور فیزیکی یک کامپیوتر قدرتمند با مشخصاتی شبیه به کامپیوترهای شخصی (دارای پردازنده، رم، حافظه و غیره) است که میتوان سرویسهای مختلفی مانند مجازی سازی را روی آن اجرا کرد. این سرورهای مجازی که اغلب به عنوان ماشینهای مجازی (VM) شناخته میشوند، به طور مستقل عمل میکنند، درست مانند سرورهای جداگانه.
تصور کنید یک کتابخانه واحد با چندین بخش مجازی داشته باشید که هر کدام به ژانر خاصی از کتابها اختصاص داده شده است. شما میتوانید کتابهای بخش علمی تخیلی را بدون مزاحمت و درگیری توسط خوانندگان در بخش شعر، بخوانید. به روشی مشابه، مجازیسازی سرور چندین سرور مجازی را روی یک یا چند سرور فیزیکی، بهصورت مجزا اجرا میکند. این فناوری اطمینان حاصل میکند که سرورها با یکدیگر تداخل ندارند.
از کجا متوجه بشویم وب کم کامپیوتر یا لپ تاپ ما هک نشده است؟ اینجا بخوانید
مزایای مجازی سازی سرور
مزایای مجازی سازی سرور بسیار زیاد است. در ادامه برخی از آنها را میخوانید:
۱. بهینهسازی منابع
مجازی سازی به شما این امکان را میدهد که از منابع فیزیکی سرور خود نهایت استفاده را ببرید. این مانند استفاده بهینه از هر سانتیمتر مربع از فضای کتابخانه است و فضای هدر رفته قفسه را از بین میبرد.
۲. صرفهجویی در هزینه
با ادغام چندین سرور مجازی در یک سرور فیزیکی، هزینه های سخت افزاری و عملیاتی را کاهش میدهید. این کار مشابه به اشتراک گذاری هزینههای نگهداری کتابخانه در میان بخش های متعدد است.
۳. مدیریت آسان
سرورهای مجازی را میتوان به راحتی ایجاد، کلون (Clone) کرده یا بین سرورهای فیزیکی جابهجا کرد. این انعطافپذیری شبیه به چیدمان مجدد کتابها در قفسههای کتابخانه است.
۴. کنترل بحران
خرابی سختافزار و از بین رفتن دادهها، از نگرانیهای اصلی صاحبان کسبوکارهای دیجیتال است. در صورت خرابی سختافزار، سرورهای مجازی را میتوان به سرعت به سرور فیزیکی دیگری منتقل کرد و زمان قطعی در دسترس نبودن وبسایت را به حداقل رساند.
۵. تست و توسعه
مجازی سازی یک گزینه خوب برای توسعهدهندهها و تسترهای اپلیکیشنها است. آنها میتوانند محیطهای مجازی مجزا را برای آزمایش اپلیکیشن ایجاد کنند. محیطهایی که تغییرات روی آنها، تاثیری روی سرور اصلی اپلیکیشن (به نام پروداکشن شناخته میشود)، ندارد.
انواع فناوریهای مجازی سازی
برای استفاده از این استراتژی پرطرفدار، چندین فناوری مجازی سازی در دسترس هستند، از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. هایپروایزر (Hypervisor): نرمافزارهای مبتنی بر این فناوری، برای ایجاد سرورهای مجازی با تمام ساختارها و جزئیات شبیه به یک کامپیوتر واقعی، استفاده میشوند. به عنوان مثال از بین آنها میتوان به VMware vSphere (ESXi)، Microsoft Hyper-V و KVM اشاره کرد.
۲. کانتینر (Containerization): کانتینرها شکل سبکی از مجازی سازی هستند که برنامهها و سرویسهای پیشنیاز آنها را در یک بسته مجازی نگه میدارند. این بسته بهصورت کاملا مستقل از دیگر بستهها عمل میکند. داکر (Docker) یک پلتفرم کانتینری محبوب است.
۳. مجازی سازی مبتنی بر ابر: ارائهدهندگان خدمات ابرس اغلب از مجازی سازی در مقیاس وسیع برای ارائه خدمات ابری استفاده میکنند. با پیادهسازی این سرویسها،
کاربران میتوانند سرورهای مجازی را در فضای ابری ایجاد و مدیریت کنند. از معروفترین نمونهها میتوان Amazon EC2 یا Google Cloud Compute Engine را نام برد.
دیتاسنتر چیست؟
در این بخش از مقاله سرور چیست، مفاهیم و تجهیزات مربوط به محل نگهداری سرور را بررسی میکنیم. همچنین تفاوت اتاق سرور و دیتاسنتر را هم معرفی خواهیم کرد. اگر میخواهید بدانید دیتاسنتر کجاست و ارتباط آن با سرور چیست، این قسمت اطلاعات کاملی به شما ارائه میدهد.
سرورها، چه فیزیکی و چه مجازی، اغلب در محیطهای حرفهای و تخصصی به نام مراکز داده یا دیتاسنتر (Datacenter) قرار میگیرند. این مراکز داده قلب و روح دنیای دیجیتال مدرن هستند. آنها را به عنوان کتابخانههای عظیم و بسیار امن برای سرورها در نظر بگیرید. در اینجا نگاهی دقیق تر به مراکز داده داریم:
۱. زیرساخت مرکز داده
مراکز داده طوری مهندسی شدهاند که محیطی ایدهآل را برای سرورها فراهم کنند تا کارآمد و قابل اعتماد کار کنند. ویژگیهای کلیدی زیرساخت مرکز داده عبارتند از:
۲. منبع تغذیه اضافی
مراکز داده دارای چندین منبع برق و ژنراتورهای پشتیبان هستند تا از عملکرد بی وقفه اطمینان حاصل کنند. پس قطعی برق، حداقل خسارت را به عملکرد سرورها میزند؛ دقیقاً مانند داشتن چندین منبع برق در یک کتابخانه.
۳. کنترل آب و هوا
کنترل دقیق دما و رطوبت، از گرم شدن بیش از حد سرورها جلوگیری میکند. این مانند حفظ آب و هوای یک کتابخانه برای محافظت از کتاب ها در برابر از بین رفتن است.
۴. امنیت فیزیکی
مراکز داده از اقدامات امنیتی سختگیرانه، از جمله کنترلهای دسترسی، دوربینهای نظارتی، و احراز هویت بیومتریک برای محافظت از سرورها و دادهها استفاده میکنند.
۵. اطفاء حریق
در دیتاسنترها، سیستمهای اطفاء حریق پیشرفته به سرعت آتش را بدون آسیب رساندن به تجهیزات شناسایی و خاموش میکنند.
۶. اتصال اینترنتی پرسرعت و پایدار
اینترنتی که در دیتاسنتر به سرورها ارائه میشود، باید سریعترین و قابل اعتمادترین اینترنت ممکن باشد. دیتاسنترها باید حجم بسیار وسیعی از داده را در لحظه پردازش و جابهجا کنند و اتصال آنها باید همیشه برقرار باشد.
همانطور که خواندید، برای انتخاب محل نگهداری سرور میتوان دیتاسنتر را بهترین گزینه دانست. این مکانها تمامی زیرساختهای لازم برای حفاظت و نگهداری از تجهیزات باارزش سرور را دارند. تفاوت اتاق سرور و دیتاسنتر هم بیشتر در همین زیرساختها خلاصه میشود که اولی را باید یک شرکت با امکانات محدود پیاده کند و دومی در ساختمانی بسیار حرفهایتر و دسترسی بیشتر به امکانات، راهاندازی میشود.
نقطه تشابه انواع محل نگهداری سرور هم به طراحی قفسههای نگهداری یا همان رک سرور خلاصه میشود. صرفنظر از اینکه کامپیوتر سرور را در چه محلی نگهداری کنید، برای نظم دادن به آنها نیاز به رک سرور دارید که حفاظت از قطعات را هم انجام میدهد.
کولوکیشن Colocation چیست؟
برخی کسبوکارها بسته به نیاز خود، تصمیم به خرید و استفاده از سرور فیزیکی میگیرند. این تصمیم به معنای خرید یک کامپیوتر سرور کاملا مستقل و آمادهسازی شرایط برای اتصال آن به شبکه سرور است. شبکه سرور به بیان ساده شبکهای متشکل از تعداد زیادی کامپیوترهای سرور است که میتوانند مستقل از هم یا با اشتراک منابع کار کنند.
وقتی یک کامپیوتر سرور فیزیکی داشته باشید، برای استفاده از آن بهعنوان سرور (با هر کاربردی) نیاز به زیرساختهای متعددی خواهید داشت. اینترنت پرسرعت، سیستم تهویه، ایمنسازی فیزیکی و بسیاری موارد دیگر را باید فراهم کنید. برخی کسبوکارها، این کار را با آمادهسازی یک اتاق سرور در محیط خود انجام میدهند که هزینههای زیادی را به آنها تحمیل میکند.
یک راهحل جایگزین، کولوکیشن یا به اختصار، کولو (Colo) است. در این راهکار، شما فضایی را از دیتاسنتر اجاره کرده و سرور فیزیکی خود را در آنجا نگهداری میکنید. در کولوکیشن، باید هزینه فضای رک و پاور را به دیتاسنتر پرداخت کنید. در مقابل، خیالتان از آمادهتر بودن زیرساختهای اینترنت، برق، امنیت، تهویه و بسیاری موارد دیگر، راحتتر خواهد بود.
نکته مهم اینکه با داشتن سرور فیزیکی و کولوکیشن، فرایندهای نگهداری نرمافزاری مانند مجازی سازی، مدیریت سیستمعامل، کانفیگ و موارد دیگر برعهده خود شما است. درنتیجه باید متخصص این موارد را در تیم خود داشته باشید. حتی خرابیهای سختافزاری سرور فیزیکی را هم باید خودتان حل کنید.
به طور کلی، خرید سرور فیزیکی مخصوص کسبوکارهایی است که منابع کافی برای مدیریت و نگهداری از آن را داشته باشند. در این استراتژی، کولوکیشن گزینهای بسیار بهتر از داشتن اتاق سرور است. چون علاوه بر کاهش هزینهها، اطمینان خاطر از تأمین بودن زیرساختهایی مانند برق و اینترنت و امنیت را به شما میدهد.
تفاوت بین هاست و سرور
عبارات سرور و هاست اغلب در بحثها و محتوای مرتبط با وبسایتها استفاده میشوند، اما اجزای مختلفی از اکوسیستم وب هستند. تفاوتهای زیادی بین هاست و سرور وجود دارد که در ادامه بررسی میکنیم. برای این بررسی، مجددا ویژگیهای هر کدام را مرور میکنیم تا تفاوتها مشخص شود.
در جدول زیر تفاوت هاست و سرور را نشان دادهایم:
ویژگی | هاست | سرور |
---|---|---|
ماهیت | فضای ذخیرهسازی در یک سرور | کامپیوتر قدرتمند |
کاربرد | میزبانی وبسایتها | ذخیرهسازی اطلاعات، پردازش دادهها، ارائه برنامههای کاربردی، یا مدیریت شبکه |
اجزا | فضای ذخیرهسازی، پهنای باند، و سایر منابع | پردازنده، حافظه، ذخیرهسازی، شبکه |
مالکیت | معمولاً متعلق به شرکت ارائهدهنده خدمات هاستینگ است | معمولاً متعلق به شرکت یا سازمانی که از آن استفاده میکند |
تفاوت مودم و روتر چیست؟ اینجا بخوانید.
۱. ویژگیهای سرور در مقابل هاست
سرور یک کامپیوتر قدرتمند است که دادهها را ذخیره و پردازش میکند، به درخواستها پاسخ میدهد و محتوای وب را از طریق اینترنت به دستگاه های کاربران تحویل میدهد. همچنین مسئولیت رسیدگی به وظایف مختلف از جمله میزبانی وبسایتها، پردازش جستوجوها در پایگاه داده، ارائه خدمات نمایش صفحات وب، مدیریت ارتباطات ایمیل و غیره را بر عهده دارد.
سرورها دارای قابلیتهای سختافزاری و نرمافزاری قوی هستند، از جمله قدرت پردازش کافی، حافظه (RAM)، ذخیرهسازی سریع و قوی و اتصال پرسرعت به شبکه برای رسیدگی به درخواستهای متعدد کاربر به طور همزمان. در ارتباط با وبسایتها، وب سرور نوع خاصی از سرور بوده که مسئول میزبانی و ارائه محتوای وب به مرورگر کاربران در هنگام درخواست وب سایت است.
۲. ویژگیهای هاست در مقابل سرور
هاست (Host) در حوزه وبسایتها به ارائه دهنده یا سرویس میزبانی وب اطلاق میشود که فضا و زیرساخت سرور را برای ذخیره و دسترسی به وبسایتها به مشتری ارائه میدهد. شرکتهای میزبانی، وب سرورها را به جای صاحبان وبسایت نگهداری و مدیریت میکنند و وظیفه اطمینان از عملکرد مناسب سرور را برعهده دارند. آنها فضای سرور، سخت افزار، نرم افزار، اتصال شبکه و سایر منابع مورد نیاز برای اجرای یک وبسایت را فراهم میکنند.
صاحبان یا مدیران وبسایتها خدمات میزبانی را اجاره میکنند یا مشترک آنها میشوند تا وبسایتهایشان ذخیره و به صورت آنلاین در دسترس قرار گیرند. میزبان تضمین می کند که سروری که فایل های وب سایت را در خود جای داده است برای کاربران در سراسر جهان قابل دسترسی است. نگهداری سرور، امنیت، پشتیبان گیری و سایر جنبه های فنی را مدیریت می کند.
پس هاست، بخشی از یک سرور است که با پیکربندی مناسب و استفاده از نرمافزارهای مرتبط، برای میزبانی وبسایت بهینهسازی و آماده شده است و بخشی از منابع سرور را استفاده میکند.
بهطور خلاصه و در تعریف سرور یا کلمههای Server و Host، سرور سختافزار یا نرمافزاری است که مسئولیت پردازش و ارائه محتوای وب را بر عهده دارد، در حالی که هاست یا سرویس میزبانی، در زمینه وبسایتها، بخشی از زیرساختها و منابع سرور را برای دسترسی به وبسایتها در اینترنت فراهم میکند.
راهنمای خرید سرور
اگر در نظر دارید یک سرور برای سازمان یا پروژه خود خریداری کنید، تصمیمگیری آگاهانه بسیار مهم است. یک سرور خوب میتواند سرعت و کیفیت عملیات شما را تا حد زیادی بهبود ببخشد.
در تهیه سرور برای کسبوکار آنلاین خود، دو راه پیش رو دارید:
- خرید سرور فیزیکی
- خرید سرور مجازی (اجاره سرور)
به بیان دیگر شما با دوراهی خرید یا اجاره سرور روبهرو میشوید. خرید سرور فیزیکی، در ظاهر شاید مزیتهایی همچون کنترل کامل روی سرور و برخی صرفهجوییهای اقتصادی را بههمراه داشته باشد. البته بسیاری نگرانیهای دیگر ازجمله نگهداری و تأمین زیرساخت دارد.
درمقابل، اجاره کردن سرور از شرکتهای ارائهدهنده خدمات زیرساخت، خیال شما را از بسیاری از موارد راحت میکند. در این روش، شما سرور ابری، اختصاصی، مجازی یا هر نوع سروری که مدنظر دارید را اجاره میکنید و مسئولیتهای پشتیبانی، نگهداری یا حتی کانفیگ و پیادهسازی نرمافزار را به شرکت ارائهدهنده خدمات هاستینگ میسپارید.
اغلب شرکتهای بزرگ دنیا، راهکار اجاره کردن سرور حرفهای را انتخاب میکنند. آنها با این کار مطمئن میشوند که دادهها و اطلاعاتشان در یک محیط فیزیکی امن (دیتاسنتر) نگهداری میشود.
در مجموع، هنگام خرید یا اجاره سرور، این عوامل کلیدی باید فرآیند تصمیم گیری شما را هدایت کنند:
💡 سرور را با وبسرور اشتباه نگیرید!
وبسرور نرمافزاری است که روی سرور نصب میشود و وظیفه آن دریافت درخواستهای HTTP از مرورگرها و ارسال پاسخها به مرورگر کاربر است. در واقع میتوان گفت وبسرور مثل پلی است که مرورگر کاربر را به سرور وصل میکند.
هدف
وظایف خاصی که سرور شما انجام خواهد داد را تعیین کنید. آیا برای میزبانی وب سایت به سرور نیاز دارید یا موارد دیگر مثل میزبانی پایگاههای بزرگ داده، اپلیکیشنها و ذخیرهسازی فایل هم میخواهید؟
حجم کار
بار کاری مورد انتظار را ارزیابی کنید. عواملی مانند تعداد کاربران، حجم دادهها و درخواستهای همزمان را در نظر بگیرید.
مقیاسپذیری
برای رشد آینده برنامهریزی کنید. سروری را انتخاب کنید که بتواند در صورت نیاز با افزودن منابع یا سرورهای بیشتر، مقیاسپذیر باشد. سرور ابری، این نیاز را به خوبی برطرف میکند.
بودجه
یک بودجه واقعبینانه تنظیم کنید. نه تنها هزینه اولیه سرور بلکه هزینههای عملیاتی جاری را نیز در نظر بگیرید.
عملکرد
سختافزاری را انتخاب کنید که با نیازهای عملکرد شما مطابقت داشته باشد. قدرت CPU، حافظه (RAM) و حجم و سرعت ذخیرهسازی را در نظر بگیرید.
افزونگی
از در دسترس بودن بالا با اجزای اضافی (مانند منابع تغذیه، هارد دیسک) و قابلیتهای Failover اطمینان حاصل کنید.
بهرهوری انرژی
برای کاهش هزینههای عملیاتی طولانی مدت و اثرات زیست محیطی، سختافزاری با انرژی کارآمد انتخاب کنید.
برای مقالات بیشتر در حوزه شبکه اینجا کلیک کنید.
مدیریت و نظارت
به دنبال سرورهایی با ویژگیهای مدیریت و نظارت از راه دور برای تعمیر و نگهداری و عیبیابی آسان باشید.
منابع سختافزاری سرور
اگر خودتان کامپیوتر سرور را میخرید و در داخل سازمان یا حتی مستقیما در دیتاسنتر آن را نگهداری میکنید، باید با اجزای سختافزاری آشنا باشید. بیایید به اجزای سختافزاری اساسی که در هنگام خرید سرور با آنها مواجه میشوید عمیقتر بپردازیم:
۱. سیپییو سرور
CPU مغز سرور است. یک CPU با قدرت پردازش کافی برای مدیریت کارآمد بار کاری خود انتخاب کنید.
۲. RAM (حافظه دسترسی تصادفی)
RAM جایی است که دادهها به طور موقت برای دسترسی سریع ذخیره میشوند. اطمینان حاصل کنید که شما رم سرور کافی برای پشتیبانی از کاربران و برنامههای همزمان را دارد.
۳. ذخیرهسازی
گزینههای ذخیرهسازی شامل درایوهای دیسک سخت (HDD) و درایوهای حالت جامد (SSD) است. SSDها سریعتر اما گرانتر از HDD هستند. برای انتخاب بهینه، نیازهای ذخیرهسازی و بودجه خود را در نظر بگیرید.
۴. کارتهای رابط شبکه (NIC)
داشتن چندین NIC میتواند عملکرد شبکه و افزونگی را بهبود ببخشد.
۵. منابع تغذیه
منابع تغذیه اضافی، عملکرد مداوم را تضمین میکنند. حتی اگر یکی از کار بیفتد، گزینه جایگزین وجود دارد. این منابع برای زمان قطعی برق، حیاتی هستند.
۶. فرم فاکتور
سرورها در اندازه ها و اشکال مختلف هستند. فرم فاکتوری را انتخاب کنید که متناسب با فضای موجود و نیازهای شما باشد.
مارکها و مدلهای سرور فیزیکی
در مورد مارکها و مدل های سروری که نیازهای شما را برآورده میکند تحقیق کنید. برندهای رایج سرور عبارتند از Dell، HP، Lenovo، IBM و Supermicro. هر برند مجموعهای از مدلهای سرور را ارائه میدهد که نیازهای مختلف را برآورده میکند.
۱. سیستم عامل
یک سیستم عامل سرور (OS) مناسب را بر اساس برنامهها و نیازهای خود انتخاب کنید. گزینهها شامل توزیعهای لینوکس (به عنوان مثال، CentOS، سرور اوبونتو) و سرور ویندوز است.
۲. پشتیبانی و گارانتی
اگر خودتان سختافزار سرور را میخرید، از داشتن گارانتی مطمئن شوید. اگر هم سرور را از ارائهدهندهها اجاره میکنید، به دنبال ارائهدهندهای با پشتیبانی مناسب باشید.
۳. ملاحظات زیست محیطی
تاثیر محیطی سرور را ارزیابی کنید. سرورهای کم مصرف میتوانند مصرف برق و هزینههای خنک کردن محیط را کاهش دهند.
انواع مدلهای سرور
- DL Server (Rackmount)
- –DL100 Series
- —HPE Server ProLiant DL120 G9
- —HPE Server ProLiant DL180 G9
- —HPE Server ProLiant DL160 G9
- —HP Server ProLiant DL120 G7
- —HP Server ProLiant DL180 G6
-DL300 Series
- —HPE Server ProLiant DL360 G10
- —HPE Server ProLiant DL380 G10
- —HPE Server ProLiant DL360 G9
- —HPE Server ProLiant DL380 G9
- —HP Server ProLiant DL380p 25SFF G8
- —HP Server ProLiant DL380p 8SFF G8
- —HP Server ProLiant DL380e G8 LFF
- —HP Server ProLiant DL360p G8
- —HP Server ProLiant DL320e v2 G8
- —HP Server ProLiant DL320e HotPluge G8
- —HP Server ProLiant DL320e G8 None HotPluge
- —HP Server ProLiant DL360 G7
- —HP Server ProLiant DL380 G7
- —HP Server ProLiant DL370 G6
-DL500 Series
- —HP Server ProLiant DL560 G8
- —HPE Server ProLiant DL560 G10
- —HP Server ProLiant DL580 G8
- —HPE Server ProLiant DL580 G10
- —HPE Server ProLiant DL580 G9
- —HP Server ProLiant DL580 G7
- —HPE Server ProLiant DL560 G9
-DL X0 Series
- —HPE Server ProLiant DL20 G9
- —HPE Server ProLiant DL60 G9
ML Server (Tower)
- –ML X0 Series
- —HP Server ProLiant
- ML30 G9
- —HPE Server Proliant ML10 Gen9
- —HPE Server ProLiant ML10
-ML100 Series
- —HPE ProLiant ML110 Gen10 Server
- —HP Server ProLiant ML150 G9
- —HP Server ProLiant ML110 G9
- —HP Server ProLiant ML110 G7
- —HP Server ProLiant ML150 G6
-ML300 Series
- —HP ProLiant Server ML350 G9
- —HP ProLiant Server ML350p G8
- —HP ProLiant Server ML310e v2 G8
- —HP ProLiant Server ML310e v1 G8 HotPluge
- —HP ProLiant Server ML310e v1 G8 None HotPluge
- —HP ProLiant Server ML370 G6
- —HP ProLiant Server ML350 G6 Server
-ML500 Series
BL server (Blade)
- –HP Blade Server
- —HP Blade 400c
- —HP ProLiant WS460c Gen9 Graphics Server Blade
- —HP ProLiant BL460c Gen9 Server Blade
- —HP ProLiant BL420c G8
- —HP ProLiant BL460c G8
-HP Blade 600c
- —HP ProLiant BL620c G7
- —HP ProLiant BL680c G7
- —HP ProLiant BL660c G8
- —HP ProLiant BL660c Gen9 Server
-HP Blade Enclosure
- —HP Blade c3000 Enclosure
- —HP Blade c7000 Enclosure
برای خرید محصولات مربوط به سرور اینجا کلیک کنید.
نتیجه گیری
سرورها سیستمهای قدرتمندی هستند که برای اهداف مختلف و سرویس دهی به سایر سیستمها ساخته شده اند. این سیستمها باید قادر به پاسخگویی تعداد زیادی از درخواستها و کاربران بر بستر اینترنت باشند. بنابراین انتخاب سرور و خرید سرور مناسب برای سایت، نرم افزار و… امری بسیار مهم است که میتواند بر کسب و کار شما تاثیری مستقیم بگذارد. شما تجربه استفاده از سرورها را دارید؟ از چه نوع سروری و به چه منظور استفاده میکنید؟
در این راهنمای جامع از آموزش سرویسهای میزبانی بلاگ درنا پی سی (درنا پی سی مگ) به این سوال جواب دادیم که سرور چیست و مفاهیم اساسی سرورها، انواع مختلف آنها، فناوری های مجازی سازی، مراکز داده و تمایز بین هاست و سرور را بررسی کردیم.
چه کسبوکاری باشید که به دنبال ارتقای زیرساختهای فناوری اطلاعات خود هستید و چه فردی که به دنبال راهاندازی سرور خانگی هستید، درک این اصول سرور بسیار کاربردی است. از این دانش برای تصمیم گیری آگاهانه در مورد خرید، نگهداری و بهینهسازی سرور استفاده کنید.
با کد تخفیف Dornapcmag در بخش سرور های سایت درنا پی سی تخفیف بگیرید.(اینجا کلیک کنید.)
سؤالات متداول
۱. سرور چیست و چه کاربردهایی دارد؟
سرور یک کامپیوتر یا نرمافزار تخصصی است که خدمات، منابع یا دادهها را به سایر دستگاهها یا کلاینتها در شبکه ارائه میدهد. این سیستم، عملکردهایی مانند میزبانی وبسایتها، مدیریت پایگاههای داده، مدیریت ایمیل و موارد دیگر را ممکن میکند. سرورها ستون فقرات دنیای دیجیتال هستند.
۲. انواع سرور چه کاربردی دارند؟
سرورها انواع مختلفی دارند، از جمله وب سرور، سرور پایگاه داده، سرور ایمیل، سرور فایل و غیره. هر نوع هدف خاصی را دنبال میکند. به عنوان مثال، وب سرورها میزبان وبسایتها هستند، در حالی که سرورهای پایگاه داده ذخیره و بازیابی دادهها را مدیریت میکنند.
۳. سرور چگونه کار میکند؟
سرورها با پردازش و انجام درخواستهای مشتریان مانند مرورگرهای وب یا کلاینتهای ایمیل کار می کنند. هنگامی که یک مشتری داده یا سرویسی را درخواست میکند، سرور درخواست را پردازش، محتوای مورد نیاز را پیدا یا تولید کرده و آن را برای مشتری ارسال میکند. این ارتباط از پروتکلهای خاصی مانند HTTP برای انواع سرورهای وب پیروی میکند.
۴. سرور فیزیکی و سرور مجازی چه تفاوتی دارند؟
سرور فیزیکی یک کامپیوتر قابل لمس با منابع سختافزاری اختصاصی است. در مقابل، یک سرور مجازی روی یک یا چند سرور فیزیکی مشترک کار میکند، اما محیط ایزوله خود را دارد. فناوری مجازی سازی به چندین سرور مجازی اجازه میدهد تا در یک سرور فیزیکی واحد وجود داشته باشند و استفاده از منابع و کارایی هزینه را بهینه میکند.
۵. چطور سرور مناسب را برای نیازهای خود انتخاب کنم؟
انتخاب سرور مناسب شامل در نظر گرفتن عواملی مانند هدف مورد نظر، حجم کاری مورد انتظار، الزامات مقیاسپذیری، بودجه، نیازهای عملکرد و موارد دیگر است. بسیار مهم است که نوع سرور و پیکربندی را با مورد خاص خود مطابقت دهید، خواه برای میزبانی وبسایت، مدیریت پایگاه داده یا اجرای برنامهها باشد.