به علت نوسانات ارزی لطفا قبل از خرید با شماره 09213376308 در تلگرام یا واتس اپ در ارتباط باشید یا با ما تماس بگیرید

بیش از 15 تفاوت SSD و HDD ; هارد دیسک بهتر است یا اس اس دی؟

بازدید: 37 بازدید
زمان مطالعه: 8
بیش از 15 تفاوت SSD و HDD ; هارد دیسک بهتر است یا اس اس دی؟
آیا می‌خواهید ابزار ذخیره‌سازی شما ارزان و دارای حجم زیاد باشد یا پرسرعت و امن؟ در این مقاله چگونگی انتخاب بین SSD و HDD را بررسی می‌کنیم.

هارد دیسک یکی از قطعات اصلی کامپیوتر است که اطلاعات در آن ذخیره می‌شوند. اما آیا می‌دانید که هارد دیسک‌های مختلف چگونه کار می‌کنند و چه تفاوت‌هایی با هم دارند؟ در این مقاله قصد داریم تفاوت هارد HDD و SSD را به طور جامع و کاربردی به شما توضیح دهیم.

هارد HDD و SSD دو نوع حافظه هستند که برای ذخیره‌سازی اطلاعات استفاده می‌شوند. این دو نوع حافظه در ساختار، عملکرد، سرعت، قیمت و میزان مصرف انرژی با هم تفاوت دارند.

در این مقاله به بررسی این تفاوت‌ها خواهیم پرداخت و نکات مهم را برای خرید سرور با هارد مناسب به شما خواهیم گفت. با ما همراه باشید تا ببینیم تفاوت هارد SSD و HDD چیست؟

فهرست محتوا پنهان

کوتاه در مورد SSD و HDD

هارددیسک‌های مرسوم که حرکت چرخشی دارند، به‌عنوان یک ابزار ذخیره‌سازی دائمی برای کامپیوترها مطرح هستند. ابزار ذخیره‌سازی دائمی به این معنی است که با قطع جریان برق، اطلاعات ذخیره‌شده از بین نمی‌روند. هارددیسک اساسا یک پلاتر فلزی با پوشش مغناطیسی است و وظیفه‌ی آن ذخیره کردن داده‌ی مورد علاقه‌ی شما است؛ چه این داده گزارش آب و هوای قرن پیش باشد، چه یک کپی با کیفیت بالا از سه‌گانه‌ی ارباب حلقه‌ها یا موسیقی‌های مورد علاقه‌ی شما، هارددیسک این کار را برای شما انجام می‌دهد. زمانی‌که پلاتر در حال چرخیدن است، هد خواندن و نوشتن در هارددیسک توسط یک بازو به داده‌ی مورد نظر شما دسترسی پیدا می‌کند.

این حافظه‌های مبتنی بر حرکت دیسک بوده و دهه‌ها از تولد آن‌ها می‌گذرد اما همچنان بخش مهمی از بازار ذخیره‌ساز‌ها را در دست دارند. هارددیسک‌های کنونی در دو دسته‌ی اصلی اکسترنال و اینترنال و در سایزهای مرسوم ۲.۵ اینچ (مختص لپ‌تاپ) و ۳.۵ اینچ برای رایانه‌های رومیزی در بازار موجود هستند.

ssd hdd

از نظر عملکرد، یک SSD قادر به انجام تمام کارهایی است که یک هارددیسک انجام می‌دهد. اما به‌جای اینکه داده روی دیسک مغناطیسی ذخیره شود، روی حافظه‌های فلش متصل به هم ذخیره می‌شود. این تراشه‌ها می‌توانند به‌طور مستقیم به مادربورد (همانند لپ‌تاپ‌های کوچک و قابل حمل)، توسط درگاه PCI Express (در برخی از ورک‌استیشن‌های حرفه‌ای و سیستم‌های کامپیوتری) یا به‌صورت باکس‌های شکیل و با استفاده از درگاه‌های موجود به سیستم دسکتاپ یا لپ‌تاپ متصل شوند. SSD‌ها به دلیل استفاده به دنیای تراشه‌ها تعلق دارند و آینده از آن‌ها خواهد بود؛ استفاده از فناوری‌های جدید در این حافظه‌ها، بسیاری از محدودیت‌های هارددیسک‌های مرسوم را از پیش روی برداشته است.

لپ‌تاپ‌های بالارده و اولترابوک‌های جدید عموما از حافظه‌های SSD بهره می‌برند؛ از طرفی بسیاری از لپ‌تاپ‌ها قدیمی نیز به لطف درگاه ساتا امکان استفاده از حافظه‌های SSD را دارند. به‌صورت کلی دو نوع حافظه‌ی 2.5 اینچی و M.2 برای کاربران عادی در بازار یافت می‌شود؛ نوع نخست قیمت کمتری دارد و تقریبا روی تمام کامپیوترهای رومیزی قابل نصب است اما M.2‌ها به‌عنوان پیشروان در سرعت و فناوری تنها در لپ‌تاپ‌های بالارده و رایانه‌هایی با مادربوردهای جدید دیده می‌شوند؛ برتری‌های حافظه‌های M.2 نسبت به SSD‌های ساتا قیمت بالاتر و البته عملکرد بهتر آن‌ها را موجب شده است.

ssd

شایان ذکر است که در این مقاله، روی سخن ما با ابزار ذخیره‌سازی اصلی سیستم است. ولی تقریبا تمامی موارد گفته‌شده، قابل تعمیم به درایوهای اکسترنال نیز هستند. استفاده از حافظه‌های اکسترنال عموما برای کاربردهای آرشیوی و ذخیره‌ی اطلاعات کم‌کاربرد رواج بیشتری دارد به همین دلیل بخش بزرگی از بازار هنوز در اختیار حافظه‌های مبتنی بر دیسک است اما حافظه‌های اکسترنال SSD نیز راه خود را به بازار باز کرده‌اند و می‌توان از آن‌ها برای کارهای حرفه‌ای‌تر بهره گرفت.

آشنایی با حافظه HDD و SSD

حافظه HDD چیست؟

 

HDD مخفف HARD DISK DRIVE است که به معنی درایو دیسک سخت است. این نوع حافظه از یک دیسک فلزی یا پلاستیکی استفاده می‌کند که روی آن یک لایه مغناطیسی وجود دارد.

این دیسک با سرعت بالایی می‌چرخد و از یک سر آن اطلاعات خوانده می‌شود و در سر دیگر، اطلاعات روی هارد نوشته می‌شود. این قسمت با حرکت کردن و چرخیدن، اطلاعات را از روی آن می‌خواند و یا می‌نویسد.

HDDها از سال ۱۹۵۶ تاکنون در کامپیوتر‌ها و سرورها استفاده شده‌اند و ظرفیت بالایی برای ذخیره سازی اطلاعات دارند. اما HDDها دارای محدودیت‌هایی نیز هستند که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت. امروزه بسیاری از افراد هنگام خرید سرور به نوع هارد آن توجه می‌کنند، زیرا بسیاری از افراد ممکن است به فضای زیادی روی سرور خود نیاز داشته باشند، از همین رو، هارد HDD بهترین گزینه برای این کار است.

حافظه SSD چیست؟

 

SSD مخفف Solid State Drive است که به معنی درایو حالت جامد است. این نوع حافظه از چندین تراشه حافظه فلش (Flash Memory) استفاده می‌کند که هر کدام تنها قسمتی از داده‌ها را ذخیره می‌کند. حافظه فلش یک نوع حافظه غیر‌فرار (Non-Volatile) است که بدون نیاز به منبع تغذیه برق، داده‌ها را در خود نگه می‌دارد.

SSD در اصطلاح به عنوان هارد شناخته می‌شوند، اما در واقع هیچ قسمت متحرکی ندارند و تمام فرایند خواندن و نوشتن داده‌ها با استفاده از کنترلر الکترونیکی صورت می‌گیرد. SSDها سرعت بسیار بالاتری نسبت به HDD ها دارند و عملکرد سیستم را به طور قابل توجهی بهبود می‌دهند.

تفاوت هارد SSD و HDD

 

در این بخش قصد داریم به مقایسه برخی از ویژگی‌های مهم هارد HDD و SSD بپردازیم که در انتخاب نوع حافظه مناسب برای کامپیوتر یا سرور شما تاثیرگذار هستند. در ادامه به برخی از این ویژگی‌ها خواهیم پرداخت تا بتوانید انتخاب بهتری در خرید هارد مناسب برای خود داشته باشید.

۱- مقاومت در برابر لرزش و ضربه

هارد HDD به دلیل داشتن قطعات متحرک، در برابر لرزش و ضربه حساس است و ضربات ممکن است باعث خطای فیزیکی یا خراب شدن داده‌ها شوند. به همین دلیل، استفاده از HDD در دستگاه‌هایی که زیاد جابجا شوند و با خطر افتادن یا ضربه دیدن روبرو باشند، مناسب نیست. اما هارد SSD به دلیل عدم داشتن قطعات متحرک، در برابر لرزش و ضربه بسیار مقاوم است. به همین دلیل، استفاده از SSD در لپ تاپ‌ها مناسب‌تر است.

۲- مصرف انرژی و تولید گرما

هارد HDD به دلیل نیاز به چرخاندن دستگاه‌های فلزی، مصرف انرژی بالاتری نسبت به SSD دارد. همچنین با تولید گرمای بالاتر باعث کاهش عمر باتری لپ‌تاپ و افزایش مصرف انرژی برای خنک کردن می‌شود.

اما هارد SSD به دلیل استفاده از تراشه‌های حافظه فلش، مصرف انرژی کمتری نسبت به HDD دارند. همچنین گرمای کمتری نیز تولید می‌کند که باعث افزایش عمر باتری و کاهش مصرف انرژی برای خنک کردن شود.

۳- توان مصرفی

توان مصرفی یک نوع حافظه، مقدار انرژی‌ای است که در طول زمان مصرف می‌کند. توان مصرفی با واحد وات (Watt) اندازه‌گیری می‌شود. هارد HDD به دلیل داشتن قطعات متحرک، توان مصرفی بالاتری نسبت به SSD دارند.

به طور متوسط، یک HDD توان مصرفی حدود ۶ وات را در حالت فعال دارد، در حالی که یک SSD توان مصرفی حدود ۲ وات را در حالت فعال دارد. این تفاوت باعث می‌شود که SSD ها باتری لپ تاپ را کمتر مصرف کنند.

۴- اطمینان بالا در ذخیره سازی اطلاعات

همانطور که ذکر شد، هارد HDD دارای قطعات متحرکی است و به عنوان مثال، اگر هارد HDD در حال کار کردن باشد و ضربه یا لرزش ناگهانی پیش بیاید، ممکن است قطعه‌ای که در آن وظیفه خواندن و نوشتن روی دیسک را دارد، با دیسک برخورد کند و به اطلاعات روی آن آسیب بزند.

این حالت را Head Crash می‌گویند که ممکن است منجر به از دست رفتن تمام داده‌های هارد شود. هارد SSD چنین مشکلی ندارد و داده‌ها را با اطمینان بالاتری ذخیره می‌کند.

۵- وزن

هارد HDD به دلیل داشتن قطعات فلزی و پلاستیکی، سنگین‌تر از SSD است. به طور متوسط، یک هارد HDD با اندازه ۲.۵ اینچ، حدود ۱۰۰ گرم وزن دارد، در حالی که یک SSD با اندازه ۲.۵ اینچی حدود ۵۰ گرم وزن دارد.

همانطور که می‌بینید، وزن‌های SSD بسیار کمتر از هاردهای HDD‌ است. این تفاوت در وزن ممکن است در لپ تاپ‌های قابل حمل تاثیرگذار باشد. بنابراین، اگر وزن هارد برای شما مهم است، خرید هارد SSD برای شما مناسب‌تر است.

۶- تاثیر سرما و گرما بر هارد

هارد HDD به دلیل داشتن قطعات متحرک، در برابر دمای بالا یا پایین نیز حساس‌تر است. اگر دمای هارد HDD خیلی بالا یا پایین باشد، ممکن است عملکرد آن کاهش یابد یا خطای فیزیکی در آن رخ دهد.

اما هارد SSD به دلیل عدم داشتن قطعات متحرک، در برابر دمای بالا یا پایین مقاوم‌تر است. البته SSD‌ها نیز تنها در دماهای خاصی عمل می‌کنند، اما محدوده دمای مناسب برای SSD‌ها از HDDها وسعت بیشتری دارد.

۷- طول عمر یا میزان خرابی

هارد SSD به دلیل عدم داشتن قطعات متحرک، فرسودگی کمتر و عمر بیشتری نسبت به HDD دارد. البته SSD‌ها نیز محدودیت‌هایی در تعداد بارهای نوشتن دارند، اما این محدودیت در حال حاضر برای کاربران عادی چندان مهم نیست.

هارد HDD به دلیل داشتن قطعات متحرک، فرسایش بالاتر و عمر کوتاه‌تری نسبت به SSD هستند. به طور متوسط، ۵٪ از HDDها در سال اول خود خراب می‌شوند و این عدد در سال‌های بعد افزایش می‌یابد.

۸- آسیب پذیری

هارد HDD به دلیل داشتن لایه مغناطیسی، در برابر میدان‌های مغناطیسی و شوک الکتریکی آسیب پذیر است. اگر شوک الکتریکی به هارد HDD وارد شود، ممکن است داده‌های ذخیره شده روی آن حذف یا خراب شوند.

اما هارد SSD به دلیل استفاده از تراشه‌های حافظه فلش، در برابر شوک الکتریکی مقاوم است و داده‌های آن تحت تاثیر قرار نمی‌گیرند. بنابراین، احتمال خراب شدن داده‌ها در هاردهای SSD کمتر است.

۹- قیمت

هارد HDD به دلیل تکنولوژی قدیمی‌تر و تولید بیشتر، قیمت کمتری نسبت به SSD دارد. به طور متوسط، یک گیگابایت فضای HDD حدود ۰.۰۲ دلار ارزش دارد، در حالی که یک گیگابایت فضای SSD حدود ۰.۱ دلار قیمت دارد.

این تفاوت در قیمت ممکن است برای افرادی که نیاز به ذخیره حجم زیادی از اطلاعات دارند، مهم باشد. معمولا برای ذخیره‌سازی اطلاعات حجیم، هاردهای HDD گزینه بهتر و اقتصادی‌تری هستند.

۱۰- سرعت خواندن و نوشتن

هارد SSD سرعت خواندن و نوشتن بسیار بالاتری نسبت به HDD دارد. به طور متوسط، سرعت خواندن یک SSD تا ۵۵۰ مگابایت بر ثانیه و سرعت نوشتن آن تا ۵۲۰ مگابایت بر ثانیه است، در حالی که سرعت خواندن یک HDD تا ۱۲۵ مگابایت بر ثانیه و سرعت نوشتن آن تا ۱۲۰ مگابایت بر ثانیه است.

این تفاوت در سرعت باعث می‌شود که SSD ها عملکرد سیستم را به طور قابل توجه‌ای بهبود دهند. البته نوع خاصی از SSD‌ها وجود دارد که هارد NVMe نامیده می‌شوند و سرعت بالاتر و عملکرد بهتری نسبت به SSDهای قدیمی‌تر دارند.

پیش از بررسی سرعت و مقایسه‌ی آن ذکر این نکته ضروری است که سرعت حافظه‌ها بسته به ظرفیت آن تفاوت دارد اما در حالت کلی محدوده‌ی سرعت‌‌ها تفاوت چندانی ندارند. بررسی را با مقایسه نتایج HD Tune Pro آغاز می‌کنیم:

 

حافظه ذخیره‌سازی / سرعت خواندن اطلاعات

نوع حافظه

حداکثر سرعت

حداقل سرعت

میانگین

مگابایت‌برثانیه

 ADATA XPG GAMMIX S11 Pro

Internal SSD

 

۱۶۲۳

 ۱۳۱۹.۶

 

۱۶۱۰.۵

ADATA SU800

Internal SSD

۳۷۳.۵

۲۸۴.۰

۳۳۳.۴

Western Digital WD10EZEX

Internal HDD

۱۹۳.۳

۹۳.۰

۱۵۱.۹

Western Digital Black SN750

Internal SSD

۱۵۰۹

۱۱۵۹

۱۴۶۸

 Western Digital Green

Internal SSD

۲۹۱

۹۵.۴

۱۵۵.۳

همان‌طور که مشاهده می‌شود سرعت متوسط خواندن اطلاعات در بنچمارک HD Tune Pro در یک حافظه‌ی M.2 نزدیک به ۵ برابر حافظه‌ی SSD و در یک حافظه‌ SSD معمولی از نوع ۲.۵ اینچی SATA بیش از ۲ برابر یک هارددیسک سریع است. نمودارهای این تست افت عمکلرد هارددیسک را نشان می‌دهد به طوری که در طی سه بار تکرار شاهد افت خطی عملکرد بودیم. ما همچنین تست انتقال فایل یا همان File Benchmark را با یک فایل ۴۰۰۰ مگابایتی اجرا کردیم که نتیجه به قرار زیر است:

حافظه ذخیره‌سازی / سرعت خواندن اطلاعات (نوشتن اطلاعات)

نوع حافظه

ترتیبی بر حسب مگابایت در ثانیه

 4KB Random Single IOPS

4KB Random Multi IOPS

ADATA XPG GAMMIX S11 Pro

 Internal SSD

۲۹۰۲ (۲۴۱۸)

۱۵۵۷۹ (۴۵۴۳۳)

 ۱۳۳۰۳۷ (۱۰۱۳۰۱)

ADATA SU800

Internal SSD

۵۱۱.۲ (۴۵۹.۲)

۷۷۵۳ (۲۸۸۰۱)

۸۶۲۱۶ (۸۳۸۱۳)

Western Digital WD10EZEX

Internal HDD

۱۴۳.۵ (۱۴۲.۵)

۵۹ (۳۱۴)

۲۰۳ (۲۹۷)

 Western Digital Green

Internal SSD

۵۱۰ (۴۴۳)

۳۶۷۶ (۵۸۱۲)

۲۲۷۵ (۱۵۴۲۴)

Western Digital Black SN750

Internal SSD

۳۰۲۷ (۲۶۷۰)

۱۱۷۱۷ (۳۸۷۲۶)

Failed

*تمامی بنچمارک‌های ذکرشده در این جدول را درنا پی سی مگ اجرا کرده است.

در این تست شاهد افزایش فاصله‌ی SSD و HDD هستیم به طوری که سرعت خواندن و نوشتن فایل SU800 تقریبا سه برابر نمونه‌ی هارددیسک و یک پنجم یک حافظه M.2 است. IOPS به عبارت ساده تعداد عملیات‌های ورودی و خروجی که در یک ثانیه توسط حافظه انجام می‌شود را نشان می‌دهد؛ عملکرد بسیار بهتر حافظه‌های SSD در این مولفه نیز به خوبی مشخص است. پاسخ سریع‌تر حافظه به درخواست‌های IO یا همان Input و Output به‌خصوص در زمان استفاده از بلوک‌های کوچک فایل تأثیر موثری روی عملکرد دارد. حافظه‌‌های SSD از نظر زمان دسترسی یا همان Access Time بسیار سریع‌تر از هارددیسک‌ها هستند؛ در تست‌های ما سه نمونه‌ی فوق به ترتیب زمان‌های ۰.۰۱۸ میلی‌ثانیه، ۰.۰۳۲ و ۱۶.۲ میلی‌ثانیه را ثبت کردند.

بنچمارک CrystalDiskMark نیز به خوبی سرعت بسیار بالای SSD‌ها را نسبت به HDD نشان می‌دهد:

مدل حافظه / خواندن و نوشتن (MB/s)

نوع حافظه

Seq Q32T1

4K Q32T1

Seq

4K

ADATA XPG GAMMIX S11 Pro

Internal SSD

 

۳۵۰۲

 

۲۸۶۸.۳

 

۴۳۷.۱

 

۳۲۷.۲

۲۸۶۸.۳

۲۳۹۲.۶

۶۳.۴۵

۱۴۵.۳

ADATA SU800

Internal SSD

۵۶۲.۰

۵۱۸.۸

۳۱۸.۸

۳۰۷.۹

۵۳۰.۹

۴۶۸.۵

۳۷.۱۹

۱۰۱.۵

Western Digital WD10EZEX

Internal HDD

۱۶۴.۲

۱۵۹.۵

۰.۹۴۳

۱.۳۱۱

۱۶۳.۸

۱۵۹.۱

۰.۳۰۰

۱.۳۰۳

 Western Digital Green

Internal SSD

۵۵۸.۷

۴۵۸.۳

۱۲۶.۸

۱۱۴.۸

۴۷۹.۴

۴۱۷.۸

۲۲.۷

۴۳.۶۱

Western Digital Black SN750

Internal SSD

۳۴۸۶

۳۰۲۳

۴۱۶.۳

۳۳۰.۹

۲۱۵۹

۲۳۶۴

۴۲.۹۹

۱۳۶.۶

*تمامی بنچمارک‌های ذکرشده در این جدول را درنا پی سی مگ اجرا کرده است.

قطعه‌ قطعه شدن

هارد دیسک محل دیتا

با توجه با اینکه هارددیسک از سطوح چرخشی برای دستیابی به اطلاعات استفاده می‌کند، بهترین کارایی‌ آن زمانی است که فایل‌‌ بزرگی در بلاک‌هایی که مجاور هم هستند قرار گیرد. در این حالت هدر می‌تواند عملیات خواندن را با یک حرکت مداوم آغاز کند و خاتمه دهد. وقتی هارددیسک به پر شدن نزدیک می‌شود، ممکن است یک فایل بزرگ در مکان‌های مختلفی به‌صورت پراکنده ذخیره شود. به این پدیده قطعه‌قطعه شدن می‌گویند. با اینکه الگوریتم‌های خواندن و نوشتن در طول سال‌ها بهبود یافته، اما هارددیسک‌ها هنوز هم ممکن است دچار پدیده‌ی قطعه‌قطعه شدن شوند. در حالی که SSD با توجه به ساختاری که دارد دچار این پدیده نمی‌شود و این دلیلی برای سرعت ذاتی بیشتر SSD-ها است.

اندازه و شکل

حافظه‌‌های SSD به دلیل مبتنی بودن بر تراشه از نظر ابعاد و وزن برنده‌ی این بازی خواهند بود. در ابعاد یکسان وزن یک حافظه SSD تقریبا یک پنجم هارددیسک است و این نسبت در مورد M.2 بسیار کوچک‌تر است؛ به همین دلیل لپ‌تاپ‌ها و اولترابوک‌ها که در آن‌ها وزن و فضا اولویت مهمی است، عموما در حال مهاجرت به حافظه‌های SSD از نوع M.2 هستند.

نویز و حرارت

حتی کم سر‌و‌صداترین هارددیسک‌ها هم هنگام کار یا حرکت بازوی خواندن و نوشتن، صدایی از خود تولید می‌کنند، مخصوصا اگر هارد قدیمی باشد یا روی شاسی فلزی سوار شده باشد، این سر وصدا بیشتر می‌شود. هرچه هارددیسک سرعت بیشتری داشته باشد، نویز آن بیشتر خواهد بود. در سوی مقابل SSD-ها قرار دارند و به دلیل اینکه بخش مکانیکی ندارند، هیچ نویزی تولید نمی‌کنند. از نظر تولید حرارت به‌صورت کلی هارددیسک‌ها سطح گرم بیشتری در حین کارکرد دارند اما دمای گرم‌ترین نقاط این دو نوع حافظه تفاوت فاحشی با یکدیگر ندارند.

توان مصرفی

ssd power

چون SSD بخش مکانیکی ندارد و نیازی به چرخش و حرکت بازو نیست، بنابراین انرژی مصرفی SSD، توسط اصطکاک یا نویز هدر نمی‌شود و آن‌ را کارآمدتر جلوه می‌دهد. پس در صورت استفاده از SSD روی سرور یا سیستم دسکتاپ، توان مصرفی کمتری خواهید داشت. همچنین اگر از SSD روی لپ‌تاپ یا تبلت استفاده کنید، عمر باتری بیشتری نصیبتان می‌شود. به‌طور میانگین هارددیسک ۵ تا ۶ برابر مصرف بیشتری دارد.

عملکرد در بازی

اگر به‌دنبال افزایش نرخ فریم در بازی‌ها هستید SSD‌ها شما را ناامید خواهند کرد زیرا این مولفه از قدرت سخت‌افزاری شما سرچشمه می‌گیرد. اما SSD‌ها زمان راه‌اندازی یا بوت بازی و همچنین لودینگ را کاهش می‌دهند؛ اگر از کنسول‌های بازی استفاده می‌کنید و سرعت پایین هارددیسک آن و راه‌اندازی بازی شما را آزار می‌دهد SSD کمک‌کننده خواهد بود اما با توجه به قیمت بالاتر SSD و حجم بالای بازی‌های مدرن، این انتخاب را به گیمرهای حرفه‌ای توصیه می‌کنیم.

۱۱- رمزگذاری

هارد SSD از رمزگذاری سخت افزاری (Hardware Encryption) پشتیبانی می‌کند که به معنی رمزگذاری داده‌ها با استفاده از چیپ‌های حافظه فلش است. این نوع رمزگذاری سرعت و عملکرد سیستم را کاهش نمی‌دهد و از اطلاعات در برابر دسترسی غیر مجاز محافظت می‌کند. هارد HDD از رمزگذاری نرم افزاری (Software Encryption) استفاده می‌کند که سرعت و عملکرد سیستم را کاهش می‌دهد.

۱۲- سرعت باز کردن فایل ها

هارد SSD سرعت باز کردن فایل ها را به طور قابل‌توجهی افزایش می‌دهد. به طور متوسط، یک SSD می‌تواند یک فایل را در کمتر از ۰.۱ ثانیه باز کند، در حالی که یک HDD ممکن است تا چند ثانیه طول بکشد.

این تفاوت در سرعت باعث می‌شود که SSD ها برای کاربرانی که با فایل‌های حجیم یا برنامه‌های سنگین کار می‌کنند، مناسب‌تر باشد. استفاده از هارد SSD در بوت کردن ویندوز هم تاثیر به‌سزایی دارد.

۱۳- تاثیرپذیری در برابر مغناطیس

هارد HDD به دلیل داشتن لایه مغناطیسی، در برابر میدان‌های مغناطیسی آسیب پذیر است. اگر یک میدان مغناطیسی قوی به هارد HDD نزدیک شود، ممکن است داده‌های ذخیره شده روی آن حذف یا خراب شوند.

اما هارد SSD به دلیل استفاده از تراشه‌های حافظه فلش، در برابر میدان‌های مغناطیسی مقاوم است و داده‌های آن تحت تاثیر قرار نمی‌گیرند. بنابراین، احتمال خراب شدن داده‌ها در هاردهای SSD کمتر است.

۱۴- میزان صدای تولیدی

هارد HDD به دلیل داشتن قطعات متحرک، صدای بالاتری نسبت به SSD تولید می‌کند. به طور متوسط، یک HDD در حالت فعال حدود ۲۵ دسیبل (Decibel) صدا تولید می‌کند، در حالی که یک SSD در حالت فعال صدایی حدود ۰ دسیبل را تولید می‌کند. این تفاوت در صدا باعث می‌شود که SSDها برای کاربرانی که به سکوت و آرامش نیاز دارند، مناسب‌تر باشند.

۱۵- حداکثر ظرفیت

یک هارد HDD حداکثر تا 20 ترابایت ظرفیت دارد، در حالی که یک هارد SSD حداکثر تا 30 ترابایت ظرفیت دارد. اما به طور معمول، هاردهای HDD رایج در بازار فضای بیشتری نسبت به SSDها دارند.

دلیل آن هم این است که قیمت SSDهای با فضای بالاتر بسیار گران تمام می‌شود و مشتریان زیادی ندارد. این تفاوت در ظرفیت و قیمت باعث می‌شود که HDDها برای کاربرانی که نیاز به ذخیره‌سازی حجم زیادی از اطلاعات دارند، مناسب‌تر باشند.

پیش نیاز حداقل توصیه شده
سیستم عامل ویندوز یا لینوکس لینوکس
وب سرور Apache Apache
PHP نسخه 7.2 آخرین نسخه 7.4 یا 8.1
حافظه PHP 64 مگابایت 128 مگابایت
پسوند دیتابیس PHP PDO PDO
پسوندهای PHP Curl با SSL GD2 Image Library JSON Support Reflection XML BC Math Fileinfo GMP Iconv Intl MBString OpenSSL SOAP Zip Extension یا proc_open Function Curl با SSL GD2 Image Library JSON Support Reflection XML BC Math Fileinfo GMP Iconv Intl MBString OpenSSL SOAP Zip Extension یا proc_open Function
MySQL نسخه 5.2.0 (Strict Mode Disabled) آخرین نسخه 8.0
ionCube Loader نسخه 10.4.5 یا بالاتر برای PHP 7.2 تا 7.4 نسخه 12.0.1 یا بالاتر برای PHP 8.1 آخرین نسخه ionCube Loader برای نسخه PHP خود
فضای دیسک خالص حداقل 250 مگابایت به اندازه‌ای که نیاز باشد

آیا می‌توان از SSD و HDD به صورت همزمان استفاده کرد؟

 

بله، می‌توان از SSD و HDD به صورت همزمان در یک کامپیوتر یا سرور استفاده کرد. این کار چندین مزیت دارد. اول اینکه می‌توانید از SSD برای نصب سیستم عامل و برنامه‌های مهم استفاده کنید تا سرعت و عملکرد آن‌ها را بهبود دهید.

دوم اینکه می‌توانید از HDD برای ذخیره سازی فایل‌های حجیم یا فیلم‌ها، موزیک‌ها و غیره استفاده کنید تا فضای بیشتری داشته باشید و هزینه کمتری پرداخت کنید.

سوم اینکه می‌توانید از هر دو نوع حافظه برای پشتیبان گیری از داده‌های خود استفاده کنید تا در صورت خراب شدن یکی از آن‌ها، داده‌های خود را از دست ندهید. برای استفاده از SSD و HDD، باید مطمئن شوید که کامپیوتر یا سرور شما دارای درگاه‌های مناسب برای اتصال آن‌ها است.

هارد SSD بخریم یا HDD؟

 

در چه شرایطی بهتر است هارد SSD بخرید و در چه شرایطی بهتر است هارد HDD بخرید؟ در حالت کلی، این انتخاب بستگی به نیازها و بودجه شما دارد. برای مثال، اگر می‌خواهید از سرعت و عملکرد بالای SSD برای نرم‌افزارها و سیستم‌عامل بهره ببرید، باید هزینه بیشتری پرداخت کنید.

اما اگر می‌خواهید فضای ذخیره سازی زیادی را با قیمت کمتری تهیه کنید، HDD‌ها مناسب‌تر هستند. در ادامه برخی از شرایطی که می‌توانید هارد خود را بر اساس آن‌ها انتخاب کنید، بررسی می‌کنیم.

هارد HDD بخرید اگر:

۱- هارد اکسترنال می‌خواهید

اگر می‌خواهید یک هارد اکسترنال (EXTERNAL HARD DRIVE) بخرید که به راحتی به کامپیوتر خود متصل کنید و از آن جهت ذخیره‌سازی فایل‌های خود استفاده کنید، ممکن است هارد HDD مناسب‌تر باشد.

چون هارد HDD ظرفیت بالاتر و قیمت پایین‌تری نسبت به SSD دارد و همچنین در حالت خاموش، در برابر لرزش و ضربه مقاوم است. البته باید توجه داشت که هارد HDD در حالت روشن، در برابر لرزش و ضربه حساس است و ممکن است منجر به خراب شدن داده‌ها شود.

۲- قصد ذخیره کردن دیتای زیاد را دارید

اگر قصد دارید داده‌های حجیم یا فایل‌های چندرسانه‌ای را ذخیره کنید، مثل فایل‌های ویدیویی، صوتی، تصویری یا تهیه نسخه پشتیبان، هارد HDD مناسب‌تر است. چون هارد HDD فضای ذخیره‌سازی بسیار زیادی را به شما ارائه می‌دهد و هزینه کمتری نسبت به SSD دارد. البته باید توجه داشت که هارد HDD سرعت خواندن و نوشتن پایین‌تری هم نسبت به SSD دارد که ممکن است برای بعضی کاربردها مناسب نباشد.

۳- بودجه کمی برای خرید هارد دارید

اگر محدودیت بودجه دارید و نمی‌توانید قیمت بالای SSD را پرداخت کنید، خرید هارد HDD برای شنا مناسب‌تر است. چون هارد HDD قیمت خیلی کمتری نسبت به SSD دارد و شما می‌توانید با هزینه کمتر، فضای ذخیره‌سازی بیشتری نیز تهیه کنید. البته باید توجه داشت که هارد HDD عملکرد پایین‌تر و مصرف انرژی بالاتری نسبت به SSD دارد و برای راه‌اندازی برنامه‌ها و نرم‌افزارها خیلی مناسب نیست.

هارد SSD بخرید اگر:

۱- سرعت بسیار بالاتری می‌خواهید

اگر می‌خواهید کامپیوتر یا لپ تاپ خود را با سرعت فوق‌العاده بالایی بوت کنید، برنامه‌های خود را به سرعت اجرا کنید، و فایل‌های خود را به سرعت باز و ذخیره کنید، هارد SSD برای شما مناسب‌تر است.

چون هارد SSD سرعت خواندن و نوشتن بسیار بالاتری نسبت به HDD دارد و عملکرد سیستم را به طور قابل توجهی بهبود می‌دهد. به طور متوسط، سرعت خواندن و نوشتن یک SSD تا ۵۵۰ و ۵۲۰ مگابایت بر ثانیه است.

۲- طول عمر بالاتری می‌خواهید

اگر می‌خواهید هارد خود را در طولانی مدت استفاده کنید و نگران خراب شدن داده‌های خود نباشید، هارد SSD برای شما گزینه مناسب‌تری است. زیرا هارد SSD به دلیل عدم داشتن قطعات متحرک، فرسودگی کمتر و عمر بلند‌تری نسبت به HDD دارد.

البته SSDها نیز محدودیت‌هایی در تعداد دفعات استفاده دارند، اما این محدودیت برای کاربران عادی چندان مهم نیست، زیرا می‌توانند تا سال‌های زیادی از این محصولات استفاده کنند.

۳- می‌خواهید لپ تاپ خود را در حالت روشن زیاد جابجا کنید

اگر می‌خواهید لپ تاپ خود را در حال کار کردن با خود حمل کنید و در همه‌جا استفاده کنید، ممکن است هارد SSD مناسب‌تر باشد. چون هارد SSD به دلیل عدم داشتن قطعات متحرک، در برابر لرزش و ضربه مقاوم است و خطای فیزیکی کمتری دارد. همچنین هارد SSD وزن کمتر و مصرف انرژی پایین‌تری نسبت به HDD دارد که باعث افزایش عمر باتری و کاهش خستگی شما می‌شود.

۴- لپ تاپ قدیمی دارید و می‌خواهید سرعت آن را افزایش دهید

اگر می‌خواهید لپ تاپ قدیمی خود را به‌روزرسانی کنید و سرعت آن را به طور قابل توجه‌ای افزایش دهید، هارد SSD برای شما مناسب است. زیرا هارد SSD سرعت راه‌اندازی سیستم‌عامل، اجرای برنامه‌ها و باز کردن فایل‌های لپ تاپ شما را به طور چشمگیری بهبود می‌دهد.

راهکار بهینه: درایو‌های ترکیبی و سیستم‌های دوال درایو

در سیستم دوال درایو، از یک SSD به‌عنوان درایو اصلی (درایو C) برای نصب ویندوز و برنامه‌های اصلی استفاده می‌شود و سایر درایو‌ها (D یا E) روی هارد معمولی قرار می‌گیرند. این کار در تئوری خوب به نظر می‌رسد؛ ولی فضای درایو اصلی به دلیل محدودیت‌های فضا نباید آنقدر کوچک در نظر گرفته شود که دست و پای کاربر را ببندد. مثلا حجم ۱۶ گیگابایت شاید برای نصب ویندوز کافی باشد؛ ولی نرم‌افزارهای کاربردی جای بسیار کمی برای نصب دارند و برخی از برنامه‌ها نیز فقط در درایو اصلی نصب می‌شوند. حداقل اندازه‌ای که برای نصب سیستم‌عامل و نرم‌افزارهای مهم مناسب باشد، ۱۲۰ یا ۱۲۸ گیگابایت است، البته حجم ۲۵۶ و بیشتر ایده‌آل خواهد بود. از سوی دیگر سیستم مورد استفاده باید فضای فیزیکی کافی برای نصب دو درایو داشته باشد.

در اواسط دهه‌ی ۲۰۰۰، شرکت‌های سازنده‌ی هارددرایو مانند سامسونگ و سیگیت، به این نتیجه رسیدند که اگر از مقداری حافظه‌ی فلش به‌عنوان بافر برای هارددیسک استفاده کنند، سرعت هارد‌دیسک را بالا خواهند برد و می‌توانند یک هارددیسک با ظرفیت بالا و سرعت زیاد و با کمی قیمت بالاتر از هارددیسک‌های معمولی داشته باشند. برای فایل‌ها و داده‌هایی که زیاد مورد استفاده واقع می‌شوند، حافظه‌ی فلش به‌عنوان بافر عمل می‌کند و شما توانایی اجرا و بوت سریع برنامه‌ها را دارید. با این حال درایوهای ترکیبی روی کاغذ فوق‌العاده به نظر می‌رسند ولی در عمل، قیمت بالا و پیچیدگی‌های پیاده‌سازی بیشتری از هاردهای معمولی دارند. این درایوها بیشتر برای کسانی که مدام از لپ‌تاپ‌شان استفاده می‌کنند و نیاز به فضای ذخیره‌سازی زیاد و سرعت بوت کم دارند، کاربرد دارد. با اینکه درایو‌ ترکیبی محصولی بین SSD و HDD است، نتوانسته جای هیچ یک از آن‌ها را پر کند.

SSD و هارددیسک می‌تواند توسط فناوری‌هایی مانند فناوری پاسخ گویی هوشمند اینتل (SRT) با هم ادغام شوند. این روش همانند درایو ترکیبی است، با این تفاوت که از دو درایو جداگانه استفاده می‌کنید. در این روش SSD به‌عنوان کش عمل می‌کند و سرعت بوت و اجرای برنامه‌ها را بالا می‌برد. همانند درایو ترکیبی در این روش نیز دسترسی به SSD امکان‌پذیر نیست. در استفاده از این روش SSD می‌تواند حجم ۱۶ گیگابایتی نیز داشته باشد؛ زیرا شما مستقیما سیستم‌عامل و برنامه‌ها را روی SSD نصب نمی‌کنید و این فناوری با ادغام دو درایو و استفاده از SSD به‌عنوان کش، سرعت سیستم را بالا می‌برد. برای استفاده از این فناوری باز هم نیازمند فضا برای نصب دو درایو هستید، علاوه بر این مادربورد نیز باید از SRT پشتیبانی کند.

 نتیجه گیری

در این مقاله به مقایسه برخی از ویژگی‌های مهم هارد HDD و SSD پرداختیم که در انتخاب نوع حافظه مناسب تاثیرگذار هستند.

 

سوالات متداول

هارد ssd چیست؟ Ssd یا همان solid-state drive یک فضای ذخیره سازی جدیدتر و سریع‌تر نسبت به HDD است و هم به صورت اینترنال و هم به صورت اکسترنال مورد استفاده قرار می‌گیرد. SSD دارای هیچ قطعه مکانیکی یا قطعه محرکی نیست و به همین دلیل هم عملکرد سریع‌تری دارد و هم صدای کمتری. هارد SSD در انواع SATA، PCIe، M.2 و NVMe قابل خریداری است.

می‌توان از ssd و hdd به صورت همزمان استفاده کرد؟ بله، در بسیاری از لپ تاپ‌های امروزی از ترکیب دو نوع هارد استفاده می‌شود و به آن حافظه داخلی هیبریدی می‌گویند. این کار باعث می‌شود هم در هزینه‌ها صرفه جویی شود و هم سرعت لپ تاپ به لطف ssd بالاتر برود و سیستم سریع‌تر بوت شود.

تفاوت سرعت ssd و hdd چقدر است؟ سرعت هارد HDD بسته به مدل بین 30 تا 150 مگابایت بر ثانیه و سرعت هارد SSD حدود 500 مگابایت بر ثانیه است و مدل‌های جدیدتر NVME سرعتی برابر با 3000 الی 3500 مگابایت بر ثانیه دارند. این یعنی در حالت کلی ssd بین 5 تا 20 برابر یا حتی بیشتر نسبت به hdd سریع‌تر است.

دسته‌بندی راهنمای خرید سخت افزار
اشتراک گذاری
مدیر روابط عمومی درنا پی سی - وبمستر - پادکستر - تنظیم کننده و آهنگساز الکترونیک
نوشته‌های مرتبط
محصولات مرتبط
سبد خرید

سبد خرید شما خالی است.

ورود به سایت