۷ ویژگی که باید هنگام خرید لپ تاپ بدانید! مقاله امروز درنا پی سی مگ که حتما باید بخوانید تا این اطلاعات مفید را از دست ندید!
فرایند خرید لپتاپ با کارایی بالا شاید در وهلهی اول یک روند خستهکننده و طاقتفرسا به نظر برسد اما با در نظر گرفتن چند نکته، پروسهی خرید لپتاپ با کارایی بالا دیگر چالش برانگیز نخواهد بود.
خرید لپتاپ با کارایی بالا میتواند یک فرایند چالش برانگیز برای بسیاری از افراد تلقی شود؛ به خصوص این که تعداد لپتاپهای متنوع بسیار زیادی در سطح بازار با قیمت و مشخصات فنی مختلف وجود دارد. اگر اولین بار است که شما نسبت به خرید یک لپتاپ با مشخصات فنی قوی مثل مقدار ظرفیت بالای حافظه مجازی و پردازنده مرکزی قدرتمند اقدام میکنید، امکان دارد در خرید بهترین لپتاپ مد نظرتان مرتکب اشتباه شوید.
بر حسب این موضوع که قرار است شما با لپتاپ چه کار کنید، اجزای سخت افزار لپ تاپ مورد نیاز شما میتواند متغیر باشد. همچنین، قیمت لپتاپ هم بر اساس مشخصات فنی مورد نیازتان ممکن است متفاوت باشد. با تمام این تفاسیر، خرید لپتاپ با کارایی بالا کار چندان پیچیدهای نیست. در ادامه قصد داریم هفت ویژگی را که باید هنگام خرید لپتاپ با کارایی بالا به آنها دقت کنید را توضیح میدهیم.
وات پردازنده گرافیکی و CPU
اگر شما قصد خرید لپتاپ با کارایی بالا را دارید، باید دو مقولهی مقدار وات پردازنده مرکزی و گرافیکی را بررسی کنید. اگر شما برای اولین بار است که قصد خرید لپتاپ را دارید، حتما تعداد هسته پردازنده و نوع VRAM پردازنده گرافیکی را بررسی کنید. در حالی که سرعت کلاک CPU و تعداد هسته و رشتهها به شدت در خرید لپتاپ مهم است، میزان وات یکی دیگر از مواردی است که باید هنگام خرید لپتاپ به آنها دقت کرد؛ به خصوص این که لپتاپ مورد نظر اورکلاک شده باشد.
مقدار وات CPU، مفهومی است که برای پردازندههای گرافیکی هم استفاده میشود؛ با این تفاوت که به جای Thermal Design Power یا TDP، در پردازندههای گرافیکی از مفهوم وات تحت عنوان Total Graphics Power یا به اختصار TGP یاد میشود.
به طور کلی، هر اندازه میزان وات بیشتر باشد، پردازنده مرکزی/پردازنده گرافیکی از قدرت بیشتری بهره میبرد. اگر چه، میزان انرژی بیشتر میتواند روی عمر باتری تاثیر منفی داشته باشد. بنابراین وقتی از لپتاپها صحبت میشود، عدد مربوط به TDP یا TGP معمولا کمتر از حد معمول در مقایسه با کامپیوترهای خانگی خلاصه میشود تا بهینهترین حالت باتری مورد استفاده قرار گیرد.
برای مثال، شما شاید دو لپتاپ با پردازنده i7-13600K با مشخصات یکسان را در بازار ببینید اما اگر یکی از این لپتاپها TDP کمتری داشته باشد، لپتاپی که وات بیشتری دارد از عملکرد بهتری برخوردار است؛ هر چند، این موضوع به قیمت کاهش عمر باتری تمام خواهد شد. این موضوع همچنین به پردازنده گرافیکی هم ارتباط دارد. برای مثال دو لپتاپ مشابه که از پردازنده گرافیکی RTX 4060 برای پردازش استفاده میکنند، به تبع لپتاپی که از TGP بیشتری برخوردار است، قدرت بیشتری خواهد داشت.
حافظه و فضای ذخیرهسازی
مورد بعدی، رم و فضای ذخیرهسازی شماست که باید به ظرفیت آنها دقت کرد. در زمان نگارش این مقاله، بهترین نوع رم که شما میتوانید تهیه کنید، رم DDR5 محسوب میشود. البته، به المانهای بیشتری باید پیرامون نوع رم دستگاه موقع خرید دقت کرد. برای مثال میزان فرکانس حافظه تفاوت بسیار قابل توجهی در عملکرد سیستم خواهد داشت.
جدا از بحث نوع رم، هر قطعه رم با فرکانس مشخصی وارد بازار میشود. به زبان بسیار ساده، فرکانس رم به سرعتی گفته میشود که قطعهی مورد نظر در این بازه کار میکند. هر اندازه عدد فرکانس بیشتر باشد، کارایی رم بیشتر خواهد بود و به تبع قیمت رم هم افزایش قابل توجهی پیدا میکند.
به منظور خرید لپتاپ با کارایی بالا میتوان فرکانس ۵۲۰۰ مگاهرتز را یک گزینهی خوب به حساب آورد. در حال حاضر که این مطلب نوشته میشود، رم با ظرفیت ۳۲ گیگابایت نوع DDR5 با فرکانس ۵۲۰۰ مگاهرتز برای اکثر بازیهای ویدیویی و انجام حرفهایترین کارها با لپتاپ بیش از اندازه کافی خواهد بود. اگر شما واقعا تدوینهای ویدیویی بسیار سنگینی را قرار است با لپتاپ انجام دهید، شاید خرید لپتاپ با ظرفیت ۶۴ گیگابایت رم انتخاب بهتری برای شما باشد. از سمتی دیگر، شما میتوانید یک لپتاپ بسیار خوب با ۱۶ گیگابایت رم را هم خریداری کنید که از قیمت به مراتب مناسبتری بهره میبرند.
ر بحث فضای ذخیرهسازی، بهتر است به سراغ قطعه SSD نوع NVMe با ظرفیت ۱ ترابایت بروید. اگر لپتاپ شما دارای جایگاه SATA ۲.۵ اینچی برای SSD است، شما با خیال راحت میتوانید از این جایگاه برای ارتقای ظرفیت حافظهی داخلی استفاده کنید. با این حال تبدیل این جایگاه به بوت درایو اصلا ایدهی خوبی نیست. حافظههای هارد دیسک یا HDD در سال ۲۰۲۳ چندان طرفدار نداشته و بهتر است به سراغ خرید لپتاپهایی بروید که از حافظه SSD بهره میبرند.
صفحه نمایش
یکی دیگر از مواردی که باید در خرید لپتاپ با کارایی بالا به آن دقت کنید، صفحه نمایش لپتاپ به شمار میرود. صفحه نمایشی که در اکثر لپتاپها دیده میشود، باید کیفیت خوبی داشته باشد تا در استفاده بلند مدت از لپتاپ چشمهای شما دچار آسیب نشود. اگر کارهای شما بیشتر معطوف به طراحی گرافیک و تدوین ویدیو است، بنابراین صفحه نمایش لپتاپ به شدت اهمیت پیدا میکند.
لپتاپهای بالا رده فارغ از نوع برند معمولا صفحه نمایش بسیار خوبی دارند. در بحث صفحه نمایش، شما باید به معیارهای حداقلی دقت کنید. برای شروع، به دنبال لپتاپ خاصی باشید که از رزولوشن ۱۹۲۰×۱۰۸۰ نوع Full HD بهره میبرد. این رزولوشن برای لپتاپهایی که پردازنده گرافیکی ضعیفتر مثل RTX 4050 دارند، چندان توصیه نمیشود؛ مگر این که از جنبهی بودجه با محدودیتهای خاصی مواجه شده باشید.
شما الزاما نیازی به صفحه نمایش OLED با رزولوشن ۴K برای یک لپتاپ ۱۵ اینچی ندارید. به جای این رزولوشن تصویر، کیفیت QHD یعنی ۲۵۶۰×۱۴۴۰ پیکسل میتواند یک گزینهی بسیار خوب تلقی شود؛ حداقل این رزولوشن برای اکثر پردازندههای گرافیکی مدرن در لپتاپهای کنونی عالی به نظر میرسد.
نکاتی برای خرید لپ تاپ
یکی دیگر از مواردی که باید در بحث صفحه نمایش رعایت کنید، پارامتر نرخ تازهسازی (Refresh Rate) است که در واقع یک مقیاس متفاوت برای تعیین نرخ فریم محسوب میشود. ۱۲۰ هرتز، حداقل میزانی است که برای تجربهی بازیهای ویدیویی یا انجام کارهای گرافیکی به طور حرفهای توصیه میشود.
نکتهی آخر، نسبت صفحه نمایش ۱۶:۱۰ است که باید یک صفحه نمایش امروزی در لپتاپ از آن بهره ببرد. شاید این مولفه روی کاغذ چندان پر اهمیت نباشد، اما از لحاظ کار با نرم افزارهای تدوین و طراحی گرافیکی این موضوع به شدت مهم خواهد بود؛ به خصوص این که شما نیاز دارید با نرم افزارهایی مثل ادوبی پریمیر پرو کار کنید.
عملکرد حرارتی
سنجش عملکرد حرارتی در لپتاپ کار سختی است؛ چرا که مادامی با لپتاپ کار نکنید، طبیعتا از عملکرد دستگاه پیرامون این موضوع بیخبر هستید. سازندهها میتوانند قطعات بسیار قدرتمندی را در داخل مادربرد لپتاپها قرار دهند اما تعبیه سیستم خنککنندهی مطلوب میتواند برای هر شرکت سازنده چالش برانگیز تلقی شود.
پردازندههای مرکزی و گرافیکی بالارده گرمای بسیار زیادی را تولید میکنند. به طور کلی هر اندازه قطعه به قدرت بیشتری نیاز داشته باشد، به تبع گرمای بیشتری هم تولید خواهد شد؛ به این معنا که در اکثر لپتاپهای بالا رده، گرمای زیادی تولید میشود.
هر اندازه لپتاپ شما دمای بیشتری را تجربه کند، شانس بروز ایرادات مختلفی مثل گلوگاه حرارتی هم افزایش مییابد. عملکرد حرارتی ضعیف میتواند روی عمر مفید لپتاپ هم تاثیر به شدت منفی داشته باشد. از همین بابت، خرید لپتاپ با کارایی بالا که از سیستم خنککنندهی بسیار مطلوب بهره میبرد را باید در دستور کار خود قرار دهید.
همانطور که در پاراگرافهای قبلی به این موضوع اشاره کردهایم، عملکرد حرارتی لپتاپ را نمیتوان روی کاغذ با قاطعیت سنجید. اگر چه، برخی راه حلهای مفید در زمینهی مدیریت گرمای تولید شده، استفاده از اتاقکهای بخار و فلزات مایع در بدنهی پشتی لپتاپ است که نسبت به سیستمهای خنککنندهی معمولی و سنتی عملکرد بهتری را از خود به نمایش گذاشتهاند.
کیبورد
با وجود این که اکثر گیمرها و کاربران حرفهای از یک کیبورد اکسترنال به همراه لپتاپ استفاده میکنند، کیبورد اصلیِ لپتاپ هم باید از کیفیت و طراحی مطلوبی برخوردار باشد. به همین منظور، شما باید مشخصات فنی کیبورد لپتاپ را بررسی کنید. سوییچهای کم صدای مکانیکی را میتوان استاندارد طلایی در این زمینه به حساب آورد اما چیزی که بیشتر اهمیت پیدا میکند، رفت و بازگشت کلید و فیدبک دکمههاست.
از ۱.۲ تا ۱.۵ میلیمتر برای رفت و بازگشت کلید هنگام فشردن برای تجربهی راحت تایپ توصیه میشود. اگر هم کیبورد دارای نور پسزمینه باشد از جنبهی زیبایی عالی خواهد بود؛ با این اوصاف، استفاده از نور پردازی RGB را چندان توصیه نمیکنیم؛ چرا که مصرف باتری در این حالت بیشتر خواهد شد.
موقعیت درگاهها
اکثر لپتاپهای مدرن به جای استفاده از انواع مختلف پورتهای USB ساده، به سراغ پورتهای USB Type-C رفته اند. شما میتوانید هر چیزی که میخواهید را از طریق پورت USB Type-C به لپتاپ متصل کرده و از طرفی از قابلیت Power Delivery پورت مذکور هم استفاده کنید. اگر چه، بر حسب استفاده و این که چه میزان با لپتاپ در رفت و امد هستید، داشتن پورتهای بیشتر شاید ایدهی بدی نباشد.
اول از همه، حتما باید خیالتان را از بابت وجود پورت HDMI راحت کنید تا برای اتصال لپتاپ به دستگاههای مختلف به رابط احتیاج نداشته باشید. همچنین وجود پورت Ethernet هم به اندازه استاندارد وای-فای جدید به شدت مهم است. در نهایت، تعداد پورتهای USB-A هم اهمیت دارد؛ چرا که برای اتصال لوازم جانبی دیجیتال، ماوس، هارد اکسترنال و حتی فلش مموری به این نوع درگاهها نیاز مبرم خواهید داشت.
در حقیقت این که شما چه تعداد پورت USB نیاز دارید، کاملا به نوع کار شما بستگی دارد. همچنین USB-C برای شارژ دستگاههای مختلف هم عالی به نظر میرسد؛ هر چند باید به این موضوع دقت کنید آیا پورت مذکور از قابلیت شارژ سریع بهره میبرد یا خیر.
در چنین مواردی، یک پورت تاندربولت ۴ (یا حداقل یک پورت USB-C با قابلیت Power Delivery) جزو موارد مورد نیاز در لپتاپهای با کیفیت محسوب میشود.
عمر باتری
اگر شما فردی هستید که مدام با لپتاپ در حال رفت و آمد هستید، حتما باید به عمر باتری دقت کنید. متاسفانه اکثر لپتاپهای بالا رده شارژدهی باتری فوق العاده زیادی ندارند اما این محصولات از جنبهی نرم افزاری به برنامههایی مجهز شدهاند تا مصرف باتری لپتاپ به شدت بهینه باشد.
باتریهای لپتاپ بر حسب مقیاس وات-ساعت (Wh) سنجیده میشوند. هر اندازه این عدد بیشتر باشد، عمر باتری بهتر خواهد بود. اگر چه، این مولفه به وزن بیشتر باتریها ختم شده است؛ به همین دلیل اکثر لپتاپهای بالا رده که کیفیت باتری بسیار خوبی دارند، وزن بیشتری هم دارند.
باتریهای لپتاپ در حال حاضر تا نهایت ۹۹ وات-ساعت ظرفیت دارند اما ظرفیتهای بالای باتری معمولا در لپتاپهای ۱۶ اینچ و بزرگتر دیده میشود. اگر شما با لپتاپ خود زیاد به سفر میروید، ما خرید لپتاپها با صفحه نمایش ۱۴ الی ۱۵ اینچ را توصیه میکنیم. در این وضعیت شاید شما قویترین قطعات سخت افزاری را در لپتاپ نداشته باشید، اما حداقل از جنبهی راحتی در حمل و نقل خیالتان راحت خواهد بود. روی هم رفته، میزان باتری ۶۰ الی ۷۰ وات ساعت برای خرید لپتاپ با کارایی بالا مناسب خواهد بود و در این حالت شارژدهی ۳ الی ۴ ساعت را از لپتاپ میتوان انتظار داشت.
خرید لپتاپ با کیفیت؛ یک روند بسیار آسان
در هنگام خرید لپتاپهای بالا رده، شما به آسانی بین طیف وسیعی از محصولات گم خواهید شد! با این حال، اکثر لپتاپهای مدرن از سخت افزار بسیار خوب هم بهره میبرند. با تمام این تفاسیر، شما نسبت به نوع کاربری خود میتوانید اولویتهای خود را هنگام خرید لپتاپ با کارایی بالا تعیین کنید.
در نهایت قبل از خرید لپتاپ بهتر است مشخصات فنی محصول مورد نظر را مرور کرده و حتی نقد و بررسی لپتاپهای مد نظرتان را هم مطالعه کنید تا از نقاط قوت و ضعف هر لپتاپ آگاه شوید. در نهایت، یک لپتاپ با کیفیت را میتوانید به راحتی متناسب با بودجهی خود تهیه کنید.
منبع: makeuseof