شاید اخیرا و درپی وضعیت اخیر کشور درمورد گروه هکری انانیموس (Anonymous) مطالبی را شنیده باشید؛ یا پیش تر از این و در طول جنگ روسیه و اوکراین مطلع شده باشید که گروه هکری با این نام شروع به هک منابع روسیه کرده است. در این مقاله به این موضوعات پرداخته میشود که این گروه هکری چیست؟ اهداف آنان چیست؟ چه کارهایی کرده اند و…
فهرست مطالب
انانیموس کیست یا چیست؟
انانیموس یک گروه هکری و جنبش فعال بین المللی غیرمتمرکز است که عمدتاً به دلیل حملات سایبری مختلف خود علیه چندین دولت، مؤسسات و سازمان های دولتی، شرکت ها و کلیسای ساینتولوژی شناخته شده است. داستان انانیموس از انجمنهای چت آنلاین 4chan، وبسایت اجتماعی انانیموس که در سال 2003 تأسیس شد، آغاز میشود. حتی امروزه، پستهای روی 4chan از سوی کاربرانی که نام کاربری مشخصی ندارند، توسط «انانیموس» نوشته میشوند.
قبل ازهرموردی باید معنی ناشناس را متوجه بشویم:
ناشناس که صفت آن ناشناسی یا گمنامی میشود، زمانی است که هویت یک شخص آشکار نباشد. به زبان ساده یعنی شخص از نام واقعی خودش استفاده نکند.
از مهمترین کاربردهای ناشناسی، انتخاباتهای آزاد میباشد که باید هویت رأی دهندگان مخفی باقی بماند. در موقعیتهای بسیار دیگری (مثل گفتگو بین افراد غریبه یا خرید از یک فروشگاه) ناشناسی همیشه به صورت یک چیز طبیعی پذیرفته شدهاست. همچنین موقعیتهایی وجود دارد که شخص خودش دوست دارد ناشناس بماند. در کارهای خیر فرد نیکوکار دوست ندارد کسی از او تقدیر کند. کسی که در معرض تهدید است ممکن است ترجیح بدهد ناشناس بماند. شاهد یک جرم ممکن است دوست نداشته باشد هویتش معلوم شود و ترجیح بدهد ناشناس بماند. افراد مجرم ممکن است برای اینکه شناسایی نشوند از ناشناسی استفاده کنند. همچنین ناشناس ماندن ممکن است به صورت غیرعمدی رخ دهد مثلاً در اثر گذشت زمان یا خراب شدن آثار یک رویداد اطلاعات شناسایی از بین برود.
در روزهای اولیه وبسایت، کاربران اغلب شوخیهای گروهی به نام حمله یا «raid» را سازماندهی میکردند و به چت روم بازیها و سایر جوامع آنلاین هجوم میبردند تا اختلال ایجاد کنند. 4chan پس از اینکه منتقدان، شرکت کنندگان را به آزار و اذیت سایبری و ارسال محتوای توهین آمیز متهم کردند، شروع به سرکوب حملات کرد. این حملات اساس عملیات انانیموس را تشکیل دادند؛ یک جنبش غیرمتمرکز از سوی کاربران همفکر که در چت رومهای رمزگذاری شده برای برنامه ریزی اختلالات آنلاین ارتباط برقرار می کردند. در ابتدا، این برنامه ها عمدتاً در مورد سرگرمی بودند اما در نهایت، آنها شروع به چرخش حول محور اهداف اجتماعی یا سیاسی کردند.
اعضای انانیموس (معروف به anons) گاهی اوقات می توانند با استفاده از ماسک های گای فاکس (به سبک نمایش داده شده در رمان گرافیکی و فیلم V for Vendetta) در ملاء عام ظاهر شوند. برخی از آنون ها نیز تصمیم می گیرند صدای خود را از طریق تغییر دهنده های صدا یا برنامه های تبدیل متن به گفتار پنهان کنند. در شکل اولیه خود، این مفهوم توسط یک جامعه آنلاین غیرمتمرکز پذیرفته شد که به طور ناشناس و به شیوهای هماهنگ عمل میکرد، معمولاً به سمت یک هدف کاملاً مورد توافق خود حرکت میکرد و عمدتاً بر سرگرمی متمرکز بود. با شروع پروژه Chanology در سال 2008 – مجموعهای از اعتراضها، شوخیها و هکها که کلیسای ساینتولوژی را هدف قرار میدادند – گروه انانیموس به طور فزایندهای در سطح بینالمللی شناخته شد.
انانیموس (به انگلیسی: اِنانِمِس؛ Anonymous) به معنای ناشناس یا گمنام، به گروه و جنبش اجتماعی نامتمرکز از کنشگران و رخنهکنشگران بینالمللی گفته میشود. این جنبش و گروه بهطور ناشناس فعالیت میکند و بنابر گفته خود این گروه، انانیموس جنبشی سیال است، که هرکسی میتواند عضو آن شود.این جنبش در جهان غرب عمدتاً به دلیل حملات سایبری مختلف خود علیه چندین دولت، مؤسسات دولتی و سازمانهای دولتی، ابر شرکتها و کلیسای ساینتولوژی شناخته شده است.
ریشه این گروه به سال ۲۰۰۳ در وبگاه ۴چن برمیگردد. این گروه از صورتک گای فاکس بهعنوان نماد انانیموس استفاده میکنند. اعضای ناشناس (معروف به anons) گاهی میتوانند با استفاده از ماسکهای گای فاکس به سبک نمایش داده شده در رمان گرافیکی و فیلم V for Vendetta در ملاء عام متمایز شوند. برخی از آنونها نیز تصمیم میگیرند صدای خود را از طریق تغییر دهنده صدا یا برنامههای تبدیل متن به گفتار پنهان کنند.
در شکل اولیه خود، این جنبش توسط یک جامعه آنلاین نامتمرکز پذیرفته شد که بهطور ناشناس و به شیوهای هماهنگ عمل میکرد. این جنبش در ابتدا معمولاً به سمت یک هدف کاملاً مورد توافق خود و عمدتاً بر سرگرمی متمرکز بود. با شروع پروژه چنولوژی در سال ۲۰۰۸ – مجموعهای از اعتراضها، شوخیها و هکها که کلیسای ساینتولوژی را هدف قرار میدادند – گروه Anonymous بهطور فزایندهای با هکتیوییسم مشترک در تعدادی از مسائل در سطح بینالمللی مرتبط شد. افرادی که مدعی همسویی با Anonymous هستند، دست به اعتراض و اقدامات دیگری زدند (از جمله اقدام مستقیم) در انتقام از کمپینهای متمرکز بر حق چاپ توسط انجمنهای تجاری صنعت فیلم و ضبط. هدفهای بعدی هکتیویسم انانیموس شامل سازمانهای دولتی ایالات متحده، ایران، اسرائیل، تونس، اوگاندا داعش؛ و دیگران بود. وبگاههای محتوای مستجهن از کودکان; آژانسهای حمایت از حق تکثیر؛ کلیسای باپتیست Westboro ; و شرکتهایی مانند پی پال، مسترکارت، ویزا و سونی نیز از اهداف این جنبش و گروه بودهاند. Anonymous بهطور علنی از ویکی لیکس و جنبش اشغال حمایت کرده است. گروههای مرتبط LulzSec و Operation AntiSec حملههای سایبری را علیه سازمانهای دولتی، رسانهها، شرکتها، پیمانکاران نظامی، پرسنل نظامی و افسران پلیس ایالات متحده انجام دادند که سبب افزایش توجه مجریان قانون به فعالیتهای این گروهها شد. این گروه با زیاد کردن بار ترافیک وبسایت مورد هدف آن را از فعالت بازمیدارند. این گروه اطلاعات شخصی دونالد ترامپ را هک و سپس پخش کرده است، این گروه با گروه Kkk مقابلاتی را با انجام رسانده، این گروه در سال ۲۰۱۵ میلادی بیش از ۲۰۰۰۰ اکانت تویترداعش را از بین برده .
دهها نفر به دلیل دست داشتن در حملههای سایبری Anonymous در کشورهایی از جمله ایالات متحده، بریتانیا، استرالیا، هلند، اسپانیا، هند و ترکیه دستگیر شدهاند. ارزیابی اقدامات و اثربخشی این گروه بسیار متفاوت است. حامیان این گروه آن را «مبارزان آزادی» و رابین هودهای دیجیتال نامیدهاند، در حالی که منتقدان آنها را بهعنوان «اوباش و جمعیت لینچ سایبری» یا «تروریستهای سایبری» توصیف کردهاند. در سال ۲۰۱۲، تایم، Anonymous را یکی از ” ۱۰۰ فرد تاثیرگذار ” در جهان نامید. نمایه رسانهای Anonymous تا سال ۲۰۱۸ کاهش یافت، اما این گروه در سال ۲۰۲۰ دوباره ظهور کرد تا از اعتراضات جورج فلوید و وقایع دیگر حمایت کند.
فلسفه و اهداف
به طور کلی، انانیموس مخالف دولت ها و شرکت هایی است که به نظر آن ها در سانسور یا ترویج نابرابری نقش دارند. از آنجایی که گروه غیرمتمرکز است، هیچ ساختار یا سلسله مراتب واقعی ندارد – بنابراین اغلب بحث های داخلی زیادی در مورد اینکه کدام ایده ها یا دلایل حمایت شوند وجود دارد.
یک توییت پینشده در سال ۲۰۱۹ در حساب توییتر YourAnonNews@ – که باز هم ادعا میکند که بهعنوان کل گروه صحبت نمیکند – اعضای انانیموس را بهعنوان «مردم طبقه کارگر که به دنبال آیندهای بهتر برای بشریت هستند» توصیف میکند. این مطلب اصول انانیموس را به عنوان «آزادی اطلاعات، آزادی بیان، پاسخگویی برای شرکتها و دولتها، حریم خصوصی و ناشناس ماندن برای شهروندان خصوصی» بیان میکند.
این گروه غیرمتمرکز هکری در پست ها و توئیتهای خود شعاری را تکرار میکند؛
ما ناشناس هستیم، ما لژیون هستیم، ما نمیبخشیم. ما فراموش نمی کنیم. از ما انتظار داشته باشید.
از سال 2008 و از زمان پروژه “Chanology”، اعضای انانیموس لیست بلندبالایی از احزاب را هدف قرار داده اند، در اینجا به تعداد محدودی از آنها اشاره میکنیم:
- وزارت دادگستری ایالات متحده و FBI، پس از اینکه مقامات فدرال وب سایت اشتراک فایل Megaupload.com را در سال 2012 تعطیل کردند.
- پی پال، پس از اینکه اجازه نداد کمک های مالی به ویکی لیکس و بنیانگذار جنجالی آن، جولیان آسانژ، انجام شود.
- وب سایت های دولتی در تونس، مصر و سایر کشورهای خاورمیانه و آفریقا به عنوان بخشی از اعتراضات دموکراسی خواهانه بهار عربی در سال 2011.
- دیکتاتوری کره شمالی در سال 2013
- داعش، پس از حملات تروریستی پاریس در سال 2015.
- دولت هنگ کنگ، به دنبال سرکوب معترضان توسط پلیس در سال 2014
- سازمان ملل، به دنبال سکوت در مورد وضعیت تایوان در سال 2020
- پلیس آمریکا، بعد از کشته شدن جورج فلوید و شروع جنبش بلک لایوز مترز در سال 2020
- وبسایت های متعدد دولت روسیه به دنبال حمله به اوکراین
اعضای آن معمولاً از عبارت تبلیغاتی ما فراموش نمیکنیم، ما نمیبخشیم، منتظرمان باشید. We do not forget.We do not forgive. Expect us. استفاده میکنند.به دلیل بیرهبر بودن هیچ کاری را نمیتوان به کل اعضا ارتباط داد.اختلاف عقیده داشتن در گروه عادی است.
یک وبگاه مرتبط با این گروه آن را به عنوان «یک گردهمایی اینترنتی» با «ساختار فرماندهی بسیار شل و سست و نامتمرکز که بیش از دستورالعملها بر اساس ایده کار میکند» توصیف کرده است.
به شکل کلی انانها با سانسور و کنترل اینترنت مخالفند و اکثر کارهایشان هدف را دولتها، سازمانها، و شرکتهایی قرار میدهد که آنها را متهم به سانسور میکنند، انانها خیلی زود از جنبش اشغال و بهار عرب حمایت کردند.
ما یک گروه از نفراتی در اینترنت هستیم که احتیاج به یک رسانه برای کارهایی که میخواهیم بکنیم داریم، که در جامعهٔ معمولی نمیتوانستیم انجام بدهیم.. تقریباً کل هدف همین است، هرکاری میخواهی بکن، عبارتی معمول هست «برای لولز (Lulz) این کارها را میکنیم». ترنت پیکاک – سرچ انجین – ۷ فوریه ۲۰۰۸
صورتک گای فاکس
صورتک گای فاکس (به انگلیسی: Guy Fawkes mask) نقابی برگرفته از چهرهٔ گای فاکس که یکی از مشهورترین اعضای توطئه باروت است میباشد. گای فاکس و دیگر اعضای گروه توطئه باروت قصد داشتند تا در ۵ نوامبر ۱۶۰۵ مجلس اعیان بریتانیا را منفجر کنند. از این ماسک در شب آتش نیز استفاده میشود.
این صورتک محبوبیت زیادی در بین عام پیدا کرد و در سال ۲۰۰۵ به صورت نمادین در فیلم وی مثل وندتا استفاده شد. قبل از آن نیز در جشنهای هالووین و شب آتش در انگلیس از آن استفاده میشد. همچنین گروه هکتیویسم و انانیموس این صورتک را به عنوان نماد خود برگزیدند. این صورتک نه تنها در جنبش اشغال استفاده شده، بلکه در تمامی دنیا و برای اعتراضات ضد دولتی استفاده میشود.
حامیان و منتقدان
در سال 2012، مجله تایم، انانیموس را به عنوان یکی از 100 فرد تأثیرگذار جهان معرفی کرد. امروزه میلیون ها نفر اکانتهای رسانه های اجتماعی وابسته به این گروه هکری را دنبال می کنند.
جرمیا فاولر، یکی از بنیانگذاران شرکت امنیت سایبری Security Discovery، به CNBC گفت که حامیان انانیموس احتمالاً این گروه را تا حدودی یک «رابین هود سایبری» میدانند که دولتها و شرکتهای قدرتمند را به نام اهداف عمومی هدف قرار میدهد. فاولر گفت: “شما اکنون می خواهید اقدام کنید، اکنون عدالت می خواهید، و من فکر می کنم گروه هایی مانند انانیموس و هکتیویست ها این رضایت فوری را به مردم می دهند.”
اما انانیموس قطعا منتقدانی دارد. بسیاری بر این باورند که تاکتیک های هوشیارانه این گروه افراطی و بالقوه خطرناک است. در سال 2012، آژانس امنیت ملی، آنان را تهدیدی برای امنیت ملی دانست.
تاریخچه انانیموس
هجومهای ۴چن (۲۰۰۳–۲۰۰۷)
در سایت ۴چن کاربران قسمت /b/ در شوخیهای جمعی یا هجومها شرکت میکردند.
دانشنامه دراماتیک (۲۰۰۴–اکنون)
وبسایت دانشنامه دراماتیک ۲۰۰۴ ابتدا برای نوشتن ماجراها و داستانهای کاربران لایوجورنال ساخته شد اما توسط انانیموس برای نقیضهگویی و دیگر هدفها استفاده شد.
پروژه چنولوژی (۲۰۰۸)
انانیموس مجموعه اقداماتی ضد کلیسای ساینتولوژی انجام داد که به نام پروژه چنولوژی معروف شد.
عملیات تقاص (۲۰۱۰)
۸ و ۹ دسامبر حملهها منجر به پایین کشیدن یک ساعته پی پال شدند. وبسایتهای ویزا و مسترکارد را هم مختل کردند.
۲۰۰۹
انانیموس و پایرت بی سایت پیدا کردن ایرانیان تویتر ساختند.
۲۰۱۱–۲۰۱۲
در دسامبر سال ۲۰۱۱ میلادی، گروهی از هکرهای موسوم به «گروه آنانیموس» موفق به هک نام و اطلاعات و همچنین کارتهای اعتباری هزاران مشتری شرکت استراتفور شدند.این اسناد توسط سایت افشاگر ویکیلیکس منتشر شد.
۲۰۱۵
در ۱۶ نوامبر ۲۰۱۵ به دنبال حملات نوامبر ۲۰۱۵ پاریس، انانیموس علیه داعش اعلان جنگ کرد و در روز پس آن موفق شد تا ۵۵۰۰ حساب توییتر متعلق به داعش را با تصاویر همجنسگرایان هک کند.
۲۰۱۶
از دیگر حملههای این گروه با نام کاربری cool_anonymous_world در تاریخ ۱۴ سپتامبر ۲۰۱۶ سبب شد که ۲۰۰۰۰ از سایتهای انگلیس و اسراییل از کار انداخته شود.
در روزهای کریسمس سال ۲۰۱۶، وبگاههای بانکهای ترکیه و برخی وبگاههای دولتی آن، مورد حملات اختلال سرویس توزیعشده (DDOS) قرار گرفت و حتی در برخی نقل و انتقالات بانکی نیز، اختلال به وجود آمد.
۲۰۲۰
فوریه ۲۰۲۰ انانیموس وبسایت سازمان ملل را هک کرد و یک صفحه برای تایوان ایجاد کرد، کشوری که از ۱۹۷۱ عضویت سازمان ملل ندارد، داخل صفحهٔ هکشدهٔ پرچم تایوان، نشان کومینتانگ، پرچم استقلال تایوان و لوگوی انانیموس به همراه نوشته گذاشته شده بود، سرور هکشده متعلق به اداره امور اجتماعی و اقتصادی سازمان ملل UNDESA بود.
۲۰۲۲
در ۲۵ فوریه ۲۰۲۲، حسابهای توییتر مربوط به آنانیموس اعلام کردند که آنها «عملیات سایبری» علیه روسیه را در تلافی حمله به اوکراین که توسط ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه انجام شده است را آغاز کردهاند. این گروه بعداً بهطور موقت وبگاههایی مانند آرتی و وبگاه وزارت دفاع روسیه را از کار انداخت.
گروههای مرتبط
لولزسک LulzSec
ژوئن ۲۰۱۱ اعضای گروه مسئولیت حمله ضد سونی پیکچرز را قبول کردند، که اطلاعاتی شامل نامها پسوردها ایمیلها آدرس و تاریخ تولد هزاران نفر را برداشته بود.لولزسک ایمیل و پسورد یک تعداد کاربران سایت سنای ایالات متحده را منتشر کرد.
آنتی سک AntiSec
آنتی سک میلیونها ایمیل انانیموس را برای ویکی لیکس فرستاد.
تحلیل
شرکت مکافی در گزارش ۲۰۱۳ نوشت که پیچیدگی فنی انانیموس در حال کم شدن بود، و در حال از دست دادن حامیانش به دلیل ناهماهنگی و عدم شفافیت در عملیاتها بود.
رسانهها
سریال درامای شبکه یو اس ای نتورک، مستر ربات از انانیموس و لولزسک الهام گرفته است.
در سریال تلویزیون ابتدایی یک مجموعه هکتیویست به نام «everyone به معنی همه» در سریال نقش دارد که شبیه به انانیموس است.